Lista: Premier Leagues 10 största talanger någonsin

Två nuvarande United-spelar toppar listan

Foto: ap
supertalanger Ronaldo, Rooney och Owen är tre som platsar på listan.
SPORTBLADET

Premier League har sett många talanger sedan starten 1992.

Men vilka är egentligen de största?

Den engeska tidningen Daily Mail har utsett de 50 bästa. Sportchansen väljer att presentera listans 10 främsta.

Här är tidernas 10 största talanger som Premier League någonsin skådat:

10) Alan Smith

Slog igenom: I Leeds United 1998.

Kommentar: Tuffe Smith gjorde mål i Premier League-debuten mot Liverpool 1998 som 19-åring. Under tiden i klubben var han en av stjärnorna i laget som var nära att vinna Champions League 2001. Han valde dock att lämna klubben när laget ramlade ur högsta ligan på våren 2004. Efter ett par år i Manchester United, med vissa skadeproblem, återfinns han i dag i Newcastle i The Championship.

9) Nicolas Anelka

Slog igenom: I Arsenal 1997.

Kommentar: Han handplockades av Arséne Wenger som 17-åring från Paris SG i februari 1997. Han gjorde sitt första mål för Londonklubben i hemmasegern mot Manchester United med 3–2. Under nästkomande säsong blommade han ut fullständigt och utsågs till Premier Leagues bäste unge spelare.

Efter att han lämnade Arsenal efter stor turbulens efter den säsongen har fransmannen bland annat representerat storheter som Real Madrid och Liverpool. Numera är han en av de största stjärnorna i Arsenals rivaler, Chelsea.

8) Joe Cole

Slog igenom: I West Ham 1998.

Kommentar: Som 17-åring blev Joe Cole ordinarie i West Ham. Han ansågs då av expertisen vara den nye Paul Gascoigne, ja i alla fall vad det gällde det som hände på planen. När ”The Hammers” ramlade ur 2003 utsågs Cole till klubbens bäste spelare, men han själv valde att lämna för Chelsea, där han gjorde sin före detta West Ham-lagkamrat Frank Lampard sällskap.

7) Rio Ferdinand

Slog igenom: I West Ham 1996.

Kommentar: Ytterligare en spelare som fostrades i talangfabriken West Ham. Ferdinand, som scoutades fram av Frank Lampards pappa, Frank Lampard Sr, utsågs till den bäste 1997/1998 i klubben som han debuterade för som 18-åring.

Numera är han en av världens bästa mittbackar och firar stora triumfer tillsammans med Nemanja Vidic i Manchester Uniteds mittförsvar.

6) Cristiano Ronaldo

Slog igenom: I Manchester United 2003.

Kommentar: Han värvades av Sir Alex Ferguson för att ersätta David Beckham som 18-åring. Och som han gjorde det. Under säsongerna i Premier League blev han en av de bästa spelarna som ligan någonsin sett. Under säsongen 2007/2008 svarade yttermittfältaren för osannolika 42 mål, trots att han inledde säsongen med att få ett rött kort och bli avstängd i tre matcher.

5) Cesc Fabregas

Slog igenom: I Arsenal 2003.

Kommentar: Spanjoren var 16 år och 177 dagar när han debuterade för Londonklubben, han blev då klubbens genom tiderna yngste målskytt efter ett mål i Ligacupen. Under de senaste säsongerna har han varit en av nyckelspelarna i kubben och har dessutom fått lagkaptensbindeln. Fabregas kom dessutom till klubben gratis från Barcelona. Snacka om klipp.

4) Robbie Fowler

Slog igenom: I Liverpool 1993.

Kommentar: Redan i det andra framträdandet i klubben fick Anfield en ny kelgris. Robbie Fowler gjorde fem mål i matchen och fick sedan dess smeknamnet ”God on the Kop”. Under sina år i klubben gjorde han 128 mål på 266 matcher.

3) Ryan Giggs

Slog igenom: I Manchetsr United 1992.

Kommentar: Walesaren gjorde sin debut för klubben redan under säsongen 1990/1991. Men det var först två säsonger senare han slog igenom på allvar som 19-åring. Han blev utsedd till Premier League bäste yngling både 1992/93 och 1993/94.

Nu är Giggs 35 och är alltjämt en av nyckelspelarna i klubben. Under åren har han bland annat vunnit elva Premier League-titlar.

2) Michael Owen

Slog igenom: I Liverpool 1997.

Kommentar: Som 18-åring gjore han sitt första mål i klubben. På sommaren 1998 slog Owen igenom för en hel fotbollsvärld när han gjorde de fantastiska solomålet mot Argentina i VM i Frankrike. Efter spel i Real Madrid och Newcastle återfinns han i dag i Manchester United och fortsätter även där att göra viktiga mål.

I derbyt hemma mot Manchester City, avgjorde han matchen på övertid med 4–3-målet.

1) Wayne Rooney

Slog igenom: I Everton 2002.

Kommentar: Rooney var bara 16 år när han gjorde sitt första mål i Premier League mot Arsenal 2002, som tidernas då yngste målskytt i ligan. 2004 lämnade han Merseyside för Manchester United.

Numera är han en av världens bästa anfallare och har även provat på att bära kaptensbindeln i Englands landslag, senast i träningsmatchen mot Brasilien i Qatar.

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.

Se Europas bästa ligor på plats:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.