Sportchansens Lars Nylin guidar dig till platserna där du kan kombinera solresan med toppfotboll

SPORTBLADET

Sugen på värme i höstrusket?

Vill du dessutom se på europeisk toppfotboll under din solsemester?

Ja, då är detta guiden för dig.

Sportchansens Lars Nylin listar platserna i Europa där du bäst förenar solstol och stolen på en fotbollsläktare.

Här är del 2 av 2.

Kroatien:

Split, Hajduk Split

Hajduk är en klassiker i kroatisk – och innan det jugoslavisk – fotboll. Poljudarenan är landets näst största med plats för 35 000 och derbyn mot Zagrebklubbarna kan innebära heta bataljer i en arena som blickar ut över Adriatiska havet.

Även kuststäderna Zadar, Sibenik och Rijeka har klubbar i högsta kroatiska ligan.

Portugal:

Algarvekusten, Olhanense

Olhanense från staden Olhao hade varit ute ur högsta portugisiska ligan sedan 1975 då man återkom till den innevarande säsongen. Däremot så var klubben stark på 1940-talet, som bäst fyra, och nu hoppas fansen på Estadio José Arcanjo (kapacitet 10 000) att en ny storhetstid är på gång.

Madeira. Nacional och Maritimo

Med ständig import av brassar – massor av brassar – har de två Madeiraklubbarna blivit stabila inslag i högsta portugisiska ligan. Båda klubbarna finns på ytterst oglamorösa anläggningar, långt från lyxen hos Benfica eller Porto. Cristiano Ronaldos moderklubb Nacional spelar på Estadio da Madeira (8 589) medan Maritimo finns på Estadio dos Barreiros (8 992). De senare bör upplevas om inte annat för en från Porto inlånad brasse med namnet Claudio Pitbull.

Rumänien:

Saknar just nu sollag eftersom FC Farul Constanta denna säsong spelar i andradivisionen.

Spanien:

Kanarieöarna, CD Tenerife

CD Tenerife har en ständig rivalitet med UD Las Palmas om att vara Kanarieöarnas bästa klubb. Just nu är det CD från Teneriffas huvudstad Santa Cruz som regerar. Hemmaarenan Heliodoro Rodriguez Lopez tar 24 000. Hittills har klubben snittat 17 000 (18 300 som mest). En hemmamatch med ”Chicharreros”, makrillarna, kan definitivt vara stället att uppleva La Ligas fixstjärnor.

Malaga, Malaga CF

Efter Uefacupkvartsfinalen 2002 trodde experter att Malaga skulle etablera sig som en klubb på nivån strax under La Ligas superklubbar. Men hittills i vinter går det dåligt, på gränsen till uselt, för klubben som tog över som solkustens storhet efter CD Malaga. Men detta gör att det aldrig är problem att köpa biljetter på hemmaarenan La Rosaleda (med kapacitet 28 000).

Mallorca, Real Mallorca

ONO Estadi, förr kallad Son Moix, är med sina löparbanor och blåsiga läge knappast en av Europas mysigaste arenor. Men den tar in drygt 23 000 och eftersom detta Real bara lockar drygt 12 000 till sina hemmamatcher är det även här (se Malaga och Tenerife) oftast problemfritt att få tag i biljetter på plats matchdagen. Saken blir inte sämre att det bara är tre kilometer till centrala Palma och en mil till Mallorcas internationella flygplats.

Nästa säsong blir det troligen nya sollag i La Liga. Såväl Cartagena som Hercules Alicante, båda från Costa Blanca, ligger i nuläget bra till för att gå upp i högsta divisionen.

Turkiet:

Antalya, Antalayaspor

I högsta turkiska ligan Turkcell Super League finns storheter som Galatasaray, Besiktas och Fenerbahce. Klubbar som alltid har attraktiva spelare inklusive den spanska landslagsforwarden Güiza i Fenerbahce. Men även lokala Antalyaspor kan vara en attraktion hemma på Atatürk-stadion när klubben nu åter är tillbaka i högsta serien. Men liten kapacitet, drygt 11 000, gör att det krävs förköp när Istanbulgiganterna är på besök.

Hitta de billigaste solresorna just nu:

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.

Hitta de billigaste solresorna just nu:

ARTIKELN HANDLAR OM