Svenska damerna utslagna ur EM

Foto: AP
Lag Anette Norberg – snart inte längre ett lag.
SPORTBLADET

Det var genrepet som skulle visa att OS-formen är på väg.

Men det blev inte ens medaljspel i curling-EM för lag Anette Norberg.

– Det är bara att knyta näven och ta nya tag. Vi vet vad vi kan, sade Norberg efter förlusten i särspelsmatchen mot Ryssland med 4–5.

Besvikelsen var stor hos den rutinerade svenska skippern efter förlusten mot Ryssland. En förlust som kom efter en tuff match som gick till skiljeomgång.

– Det är inte roligt. Just i den här matchen gjorde vi dessutom en av våra bättre insatser. Men de var ännu bättre, konstaterade Norberg.

Särspelsmatchen gällde en plats i slutspelet för det svenska laget som vant sig vid stora framgångar. Norberg har tagit OS-guld, två VM-guld och hela sju EM-guld.

Nu blev det inte ens slutspel.

TT: Är du orolig med tanke på OS?

– Nej, det hjälper inte att bli det. Det är bara att åka hem och träna. OS är ändå huvudmålet, även om vi hade velat spela bättre här, sade hon.

TT: Jämför ert läge inför Vancouver med hur det såg ut inför OS i Turin?

– Det går inte riktigt att jämföra. Då var utmaningen att vinna, nu är det att försvara ett OS-guld. Det här kanske tar bort en del press från oss, sade hon.

Tränaren Stefan Lund tror att det finns positiva saker att hämta ur motgången.

– Jag kan säga att när vi pratade direkt efteråt så tändes det en revanschlusta hos tjejerna. Jag tror att det här ger mer motivation att träna ännu mer inför OS, sade han.

Svenskorna har förlorat fyra av tio matcher i EM.

– Vår lägstanivå har inte varit tillräckligt bra och det har gjort oss osäkra, sade Lund.