”Inte försökt lura någon”

Anders Andersson om miljonsmällen

SPORTBLADET

Anders Andersson fick en sign on-bonus på 3,5 miljoner kronor.

Nu tvingas han betala nära tre miljoner kronor i skatt.

– Det är en jobbig situation. Jag har inte försökt lura någon, säger MFF-ikonen.

Foto: Bildbyrån
Anders Andersson tvingas betala tre miljoner kronor i skatt.

Under 18 år som professionell spelare i England, Danmark, Portugal och Sverige var Anders Andersson en omtyckt och uppskattad spelare.

Nu har 35-årigne hamnat i en obekväm sits. Skatteverket ifrågasätter riktigheten i att Anders Andersson fick betalt 3,5 miljoner kronor i sign on-bonus sommaren 2005, enbart med artistskatt om 15 procent.

– Jag är införstådd med fallet. Jag vet att de tittat på och att det vid någon tidpunkt skulle bli offentligt, säger Andersson.

”Har gjort rätt”

2008 tvingades han avbryta spelarkarriären på grund av en svår skada. Det senaste året har han jobbat och etablerat sig som en populär expertkommentator i tv.

– Jag vill inte gå in på några detaljer i det här fallet. Jag har följt vad Malmö FF sagt till mig att göra. Vi tycker att vi gjort rätt.

21 juni 2005 skrev Andersson på ett 3,5-årigt kontrakt med Malmö FF.

Sista ligaomgången med föregående klubben, portugisiska Belenenses, spelades 22 maj. I två intervjuer, i Sydsvenskan 23 juni respektive på MFF:s officiella hemsida 26 juni, berättar Andersson om hur han varit i Sverige sedan en tid tillbaka. Trots att mittfältaren är i Sverige betalar klubben 29 juni ut sign on-bonusen på 3,5 miljoner kronor till Andersson med avdrag för artistskatt, det vill säga särskild inkomstskatt för utomlands bosatta.

Genom att Anders Andersson inte uppfyllt kraven för att ta emot bonusen med den låga beskattningen upptaxeras han nu kraftigt och ska enligt Skatteverket betala totalt nära tre miljoner kronor.

Vem tycker du ska betala de pengarna?

– Jag vill inte gå in på det. Jag hoppas vi får rätt så ingen behöver betala, säger Andersson.

Fullt skatteskyldig

Även när det gäller mittbacken Jimmy Dixon anser Skatteverket att den sign on-bonus som betalts ut till liberianen beskattats felaktigt.

Dixon, som sedan i somras tillhör turkiska Manisaspor, fick en sign on-bonus om totalt 3,6 miljoner kronor från Malmö FF 1 april 2007. Myndigheten anser att Dixon ska vara fullt ut skattskyldig för åtminstone två miljoner kronor av dessa och 28-åringen ska därför betala 1,1 miljoner kronor extra i skatt.

För de båda spelarna ska Malmö FF betala drygt fyra miljoner kronor ytterligare i arbetsgivaravgifter.

Har inte MFF en moralisk förpliktelse att hjälpa spelarna med de här betalningarna?

– Först får länsrätten avgöra vad som är rätt eller fel i de här fallen. Visar det sig vara fel får vi ta konsekvenserna den dagen. Jag vill inte spekulera i det nu, säger Malmö FF:s vd Pelle Svensson.