2009 – från A till Ö

Del 1 av 4 när Marcus Leifby sammanfattar året

SPORTBLADET

Trumvirvel... Ge mig en trumvirvel för fasen...!

Det har blivit dags att summera 2009 och precis som vanligt kan ni bara luta er tillbaka.

Här kommer det bästa, sämsta, häftigaste, roligaste, galnaste... och skäggigaste från året som gått.

Här får ni mitt 2LAX9 från A till Ö – och vi börjar med årets...

nder 2009 tackade två av våra största lagidrottare någonsin för sig. Mats Sundin och Henrik Larsson, båda födda 1971, satte punkt för varsin otrolig karriär och tårarna sprutade åt alla håll och kanter. Att både Sundin och Henke hållit igång ett tag skvallrar det här chinosvalet och den här Gullit-jämförelsen om. Minnena är förstås många och helt omöjliga att sammanfatta och ranka på något sätt. Vi kan i alla fall konstatera att beskeden mottogs med en lättnadens suck i Finland och Bulgarien.

Förresten. Här är bildbeviset på att Henke verkligen börjar komma till åren.

1 av 2

oktober fick vi (vågar jag lova er redan nu) se säsongens märkligaste mål i Premier League när Stadium of Light i Sunderland förvandlades till rena rama Lalandia. Darrent Bent fick oväntad hjälp när han gjorde 1-0 och än mer stört blev det när det senare uppdagades att det var en ung Liverpool-supporter ( även om konspirationsteorierna snabbt tog fart) som var den skyldige.

Ironiskt? Jo tack.

Oväntat? Nja, håller man på ”Pool” så gör man.

Efter matchen gick luften inte bara ur badbollen utan, som det verkar, hela Liverpool som i skrivande stund sladdar i Premier League och är ett minne blott i Champions League.

Life's a beach, eller hur man nu säger...

1 av 2

tt, två, tre, fyra, fem.. äh faen åsså! Jag skickar i väg bollen så slipper jag... han kastar in en till? Va f...”.

Nä. Aldrig har väl så många människor kommit för att se en så teknisk fotbollsspelare kicka en boll så få gånger som när en märkbart nervös Zlatan Ibrahimovic presenterades på Camp Nou? 70 000 hade sökt sig till Barcelonas hemmaborg för att hälsa den nye anfallaren från Sverige välkommen och även om tekniken inte funkade så bra just den här dagen (Zlatan tvingades ju till och med ta hjälp med handen!) så kommer vi aldrig – och då menar jag ALDRIG – att glömma den här eftermiddagen i juli. Presentationen var den mäktigaste en svensk fått sedan Börje Salming inte visste var han skulle ta vägen 1976.

Real? Ja, jo, de var förstås inte sämre de utan slängde upp Cristiano Ronaldo på en catwalk.

Annat var det när den gamle Ronaldo, ni vet rökarn, hälsades välkommen i Rio.

Eller när Djurgården presenterade sin nya tränarduo?

Årets bild? Tveksamt...

1 av 2

i vill varna känsliga tittare för att det här inslaget kan vara lite... ska vi säga stötande? Ni som trots allt väljer att titta kan se fram emot en hel del... spänning.

Under 2009 väcktes ju misstankar om att Åke Svanstedt ska ha använt en så kallad grisfösare på sina hästar. Den storyn väckte i sin tur Sportbladets smått legendariske reporter David Tanentsapfs (även kallad Quirino-mannen) nyfikenhet. ”Jag är lite nyfiken på att se vad som kommer att hända helt enkelt”, sa David och mötte de två strömförande metallpiggarna med röven.

Det slutade... så där.

Avslutningsvis vill vi passa på att ge en liten guldstjärna till Miss Modin för den stadiga handen...

Just ja, Quirino-listan? Ja, tro det eller ej, men den skrevs faktiskt innan David bjöd på den här Svanstedt-boogien:

1 av 2

ahlin satsade på skjortor och agentverksamhet, Salming på kalsonger, Borg försökte sälja sina Wimbledon-pokaler och Tomas Brolin hade "sug i blicken" och krängde dammsugare.

En titt bakåt i tiden visar att det finns lika många egendomliga karriärval som det finns avdankade idrottsstjärnor.

I år går Sportbladets stora entreprenörspris till backklippan Kenny Jönsson som lade skridskorna på hyllan – och startade en... biltvätt.

Otippat, minst sagt , men Marcus Allbäck var också där och nosade med sin... juicebar.

1 av 2

aradona blev påsatt, spelarna i Hull drev med tränare Phil Prown, Cristiano Ronaldo visade sitt sexpack och AIK festade sönder Lennart Johanssons pokal.

Men årets mest bisarra målfirande plockar vi hem från... Dalarna.

Leksingen Henrik Andersén blev så till sig efter sitt första mål i A-laget och tänkte fira med att tackla plexit. Bra tänkt, synd bara att glaset inte höll.

Men tur då att Hulls Jimmy Bullard, som höll i driften med Brown ovan, alltid håller hög nivå...

1 av 2

nygg? Nej, inte speciellt måste jag säga. Kaxig då? Ja men så in i helvete! Två dagar före den avgörande guldmatchen mot IFK Göteborg traskade Martin Mutumba till tatueraren och prydde bröstet med texten ”AIK Guld 2LAX9”.

Hur toppar han den i år?

AIK tog en historisk dubbel i en historisk match och laget, som Simon Bank beskrev som ett rövarband, firade och dansade, dansade och firade, firade... och firar nog fortfarande...?

För allas välbefinnande håller vi en tumme för att Åke ”Bulten” Andersson nu åtminstone har fått på sig lite kläder.

ARTIKELN HANDLAR OM