Skatteverket slår till igen

Riktar skarp kritik mot nykomlingen: ”Förklaringarna är orimliga – och avtal saknas”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
”BETALADE LÖN TILL AGENTKONTO” Mjällby halverade Daniel Ivanovskis lön – samtidigt som man betalade 880 000 kronor till ett agentkonto utomlands. Övergångssumma, menar Mjällby. Ivanovski var Bosman, säger Skatteverket och kräver den allsvenska nykomlingen på över 400 000 kronor.
SPORTBLADET

Lagom till jul delar Skatteverket ut en miljonsmäll till Färjestad, en ny örfil till Malmö FF och en rejäl snyting till Mjällby.

Nya allsvenskarna anklagas för att på ett raffinerat sätt betalt Daniel Ivanovskis lön via utlandet.

Under förra veckan fattade Skatteverket beslut mot flera klubbar i den pågående revisionen av elitidrotten.

Färjestad är ännu en av flera hockeyklubbar med egen arena som upptaxeras eftersom myndigheten menar att den ideella föreningen betalt alldeles för låg hyra för arenan till det egna fastighetsbolaget.

Färjestad betalar 1,45 miljoner kronor årligen i hyra för Löfbergs Lila Arena, Karlstad kommun 6 miljoner kronor.

FBK överklagar

– Föreningen betalar i praktiken mer. Souvenirförsäljningen har gått över till fastighetsbolaget, men det har inte Skatteverket tagit med i hyreskostnaden, säger Sture Emanuelsson, ordförande i Färjestad.

– Vi kommer överklaga beslutet till länsrätten.

Förlorar Färjestad även domstolsprövningen drabbas klubben och fastighetsbolaget av en extra kostnad på cirka 2,5 miljoner kronor årligen.

Strul med artistskatt

Ännu tuffare är Skatteverket i omdömet om hur Mjällby AIF har skött vissa spelaraffärer.

Myndigheten underkänner hur MAIF betalt Sasa Zimonjic och Daniel Ivanovski med så kallad artistskatt under 2006 och 2007.

Men starkast ifrågasätter Skatteverket att ytterbacken

Ivanovski i ett nytt kontrakt 2007 nära halverade lönen till 17 000 kronor i månaden samtidigt som Mjällby betalade 880 000 kronor till ett agentföretag utomlands.

Övergångssumma?

– Första gången vi tog hit Ivanovski var han dyr. När han inte fick något bra kontrakt i utlandet fick vi ner hans lön i nästa vända som han kom till oss, säger Mjällbys ordförande Jörgen Martinsson.

MAIF hävdar att betalningen till agentföretaget var en övergångssumma. Skatteverket menar att Ivanovski var Bosman och inte kostade något att värva.

– Vi har försökt förklara för Skatteverket, men de vill inte förstå, säger Martinsson. Vi kommer driva processen vidare till nästa instans.

– Mjällbys förklaringar är orimliga. Dessutom har de inte kunnat visa upp avtal som styrker deras uppfattning, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Även Malmö FF drabbas av ytterligare ett skattepåslag.

I samband med övergången till Ajax fick Markus Rosenberg tio procent av transfersumman. På Rosenbergs andel borde MFF betalat skatt menar myndig-heten, och kräver klubben på 875 000 kronor.

FAKTA

TRE NYA SKATTESMÄLLAR I IDROTTSSVERIGE

MJÄLLBY AIF – ANKLAGAS FÖR FUSK MED LÖNERNA

Lönerna till Sasa Zimonjic och Daniel Ivanovski under 2006 och 2007 ska beskattas som vanlig lön och inte med artistskatt.

Under 2006 har Ivanovski 25 000 kronor i månaden netto (dvs efter skatt). När han kommer tillbaka 2007 får han bara 17 000 kronor i månaden (före skatt) till och med 30 november 2009. Samtidigt har Mjällby betalt 880 175 kronor till agentföretaget Escalade International LLC för transferrättigheterna för Ivanovski. Skatteverket hävdar att betalningarna till agent-bolaget är lön till spelaren.

Mjällby ska betala 422 226 kronor i ytterligare skatt.

Ivanovski ska betala 451 180 kronor i ytterligare skatt

MALMÖ FF – MISSADE SKATT VID ÖVERGÅNGEN

2005 såldes Markus Rosenberg till Ajax för 41 777 750 kronor. Rosenberg hade rätt till tio procent av övergångssumman, d v s drygt fyra miljoner kronor.

Skatteverket menar att Rosenberg hade tillgång till sin andel när Ajax gjorde en första delbetalning 1 juli 2005. Inte förrän 7 oktober 2005 träffade Rosenberg och MFF en överenskommelse om att pengarna skulle placeras i en direktpension. Skatteverket menar att pengarna varit tillgängliga för Rosenberg under tiden.

MFF tänker överklaga beslutet.

Malmö FF ska betala 875 857 kronor i skatt.

FÄRJESTAD – BETALADE 9 MILJONER FÖR LITE I HYRA

FBK hyr Löfbergs Lila Arena för 1,45 Mkr 2006/07 av Färjestads BK Fastighets AB. Karlstad kommun hyr arenan för 6 Mkr årligen från 2002 till och med 2019.

FBK borde betalt ytterligare 8,9 miljoner kronor i hyra för räkenskapsåret 2006/2007.

Färjestad BK Fastighets AB ska betala 1 000 647 kronor i ytterligare skatt.

...och här är fler skattesmällar under hösten:

Malmö FF: 7,5 Mkr. Anders Andersson: 934 000 kr.

Jimmy Dixon: 1 Mkr.

Leksands IF Fastighets AB: 934 000 kr.

Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB (Modo): 3,1 Mkr.