2009 – från A till Ö

Del 2 av 4 när Marcus Leifby sammanfattar året

SPORTBLADET

Trumvirvel... Ge mig en trumvirvel för fasen...!

Det har blivit dags att summera 2009 och precis som vanligt kan ni bara luta er tillbaka.

Här kommer det bästa, sämsta, häftigaste, roligaste, galnaste... och skäggigaste från året som gått.

Här får ni mitt 2LAX9 från A till Ö – och vi fortsätter med årets...

et måste ha varit frustrerande att, som Edward Alonso, Tyson Gay, Asafa Powell, springa 100 och 200 meter på tider som bara en handfull människor gjort tidigare – och ändå se ut som ett gäng hösäckar!

Usain Bolts 2008 var magiskt. Hans 2009 var... ma... otr... und... sjukt!

Under VM pulveriserade han först sitt eget världsrekord på 100 meter (9,58) och senare också rekordet på 200 meter (19.19).

Så hade Blixten slagit ner i Berlin också.

Riktigt lika snabbt gick det inte för Savannah Sanitoa. Men vi gillar historien om 85-kg-biten från Amerikanske Samoa som missade kulkvalet – och satsade på 100 meter.

Världens bästa stavhopperska visade upp nerver som till och med får Linus Thörnblad att framstå som en iskall seriemördare. Ryskan klarade inte ett hopp i finalen och stod för VM:ets största fiasko.

1 av 2

932-2009. I somras var det 50 år sedan Ingemar Johansson knockade Floyd Patterson på Yankee Stadium och blev världsmästare i tungvikt. Tyvärr fick han aldrig uppleva 50 års jubileet eftersom han gick bort tidigare under året.

Ingo blev 76 år gammal och kommer för alltid att vara vår ”Champ”. För ni vet hur det är... ”Once a champ, always a champ”.

1 av 2

lla minns väl Martin Luther KingsJag har... en dröm” eller Bill ClintonsJag har... inte haft någon sexuell relation med miss Lewinsky”.

2009 fick vi ännu ett ”Jag har”-citat som vi aldrig någonsin kommer att glömma.

En hel fotbollsvärld höll andan när David Beckham gick fram till reportrarna, flackade nervöst med blicken och till slut bröt tystnaden efter år av hemlighetsmakeri... ”Jag har... astma..”.....?

Narkolepsi, kan man bota det?

1 av 2

fter VM-kvalmatchen mot Malta kom Zlatan Ibrahimovic ut till den mixade zonen och när han fick höra att Kim Källström hade haft lite synpunkter på hur han hade spelat fotboll, då klarade han inte hålla tillbaka.

TV-klippet säger allt och jag har egentligen bara en sak att säga er:

Ni ska läsa vidare i den här krönikan, det är vad ni ska göra!

1 av 2

976 avgjorde Antonin Panenka EM-finalen mot Västtyskland med en iskall chippstraff. 33 år senare fick hockeyn sin motsvarighet (se nedan). Linus Omark förödmjukade schweizaren Marco Bührer och det var bara för Foppa att slänga sig i väggen. Inte undra på att pappa Omark var stolt som en tupp.

Lite senare på året fick vi se en ny svensk straffklassiker – av lite annan karaktär. De amerikanska kommentatorerna var inte direkt lyriska över Anton Strålmans insats utan konstaterade ” Ouuhh... doesn't get more uglier than that”.

Och när vi ändå är inne på straffar och kommentatorer.

Lasse Granqvist fick sitt ”värsta” utbrott sedan OS i Salt Lake City när Kim Källström brände sin straff mot Danmark i VM-kvalet. En som däremot aldrig fick chansen att slå någon straff var tysken Michael Ballack och det är fortfarande oerhört svårt att förstå hur han lyckades med konststycket att inte sänka den norske domaren.

Men det kan alltid bli värre.

1 av 2

en kritikerrosade rullen från 1998, med Robert Redford i huvudrollen, fick en svensk uppföljare under 2009 med ”Mannen som önskade att han kunde tala med hästar”.

Nej, det är inte Åke Svanstedt det handlar om den här gången, utan vår nye förbundskapten Erik Hamrén som, för att citera Zlatan, gjorde en rivstart som svensk förbundskapten.

Under sin första truppresentation förklarade han först att den störste nobbar landslagsspel för att senare jämföra honom med en häst. ” Jag brukar säga: Du kan leda en häst till vattnet, men dricka får han göra själv”, sa Hamrén appropå Zlatans brist på motivation.

Godnatt.

Därmed var den smekmånaden över för Hamrén. Nu får han nog damma av sin Barcelona-fascination för att locka tillbaka Zlatan.

1 av 2

rkar ni med fler straffar? Klart ni gör! I oktober ökade antalet käkfrakturer drastiskt (varningen här därmed utfärdad) när bilderna på 9-årige Oliver Wahlstroms piruettstraff började sprida sig på nätet. Det dröjde inte länge innan agenterna hörde av sig och glädjande nog öppnade killen för spel i Tre Kronor. Oliver Wahlstrom, jag föreslår att vi lägger det namnet på minnet.... och... hur gick det med hakan förresten?

Den här rubriken kunde även ha handlat om vår nya, unga simstjärna Sarah Sjöström. Hon är ju trots allt bara ett par år äldre än Oliver.

Sarah hade ett otroligt 2009 och, som 15-åring, tog hon både guldet och världsrekordet med sig hem från VM i Rom. Under loppet gick SVT:s kommentator Staffan Lindeborg upp i mycket varv så mycket att han började bryta... på finska? Håller Sarah på lika länge som Therese Alshammar så kan vi redan nu börja hoppas på ett OS-guld... 2028...

2009 fick Rasmus Elm sitt definitiva genombrott internationellt.

Alex Manninger undrar fortfarande vad som hände den där februarikvällen när Elm drog till – i sin första ”riktiga” landskamp...

ARTIKELN HANDLAR OM