... och här är 00-talets största svenska stjärnor

SPORTBLADET

1. Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Ibrahimovic är en av världens största stjärnor i världens största sport. De senaste sex åren har Zlatans lag vunnit ligan och Ibra spelar och öser in mål i världens bästa fotbollslag. Det är stort. Så stort att Z själv funderar på om han inte är för stor för det svenska landslaget. Självklart är han 00-talets största svenska idrottsstjärna.

2. Peter Forsberg, ishockey

2001 ledde Foppa Colorado till Stanley Cup-titeln och 2006 tog han Sverige till OS-guld i Turin. Internationellt må ishockey vara en relativt liten sport, men i Sverige är den något av det största vi har och under 00-talet har ingen varit större än Peter ”Foppa” Forsberg.

3. Annika Sörenstam, golf

Att få plats med alla Sörenstams meriter skulle kräva en egen tidning. Annika vann åtta majors under 00-talet, utsågs till Jerring­prisvinnare 2003 och tilldelades i januari 2009 H.M. Konungens medalj i 8:e storleken för sina gärningar på golfbanan. Hennes internationella popularitet är enorm.

4. Carolina Klüft, friidrott

Ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld. Europarekord med 7 032 poäng och total dominans i damernas sjukamp under större delen av decenniet. 2003 och 2006 utsågs Klüft till Europas bästa friidrottare. Dessutom är småländskan djupt älskad av stora delar av svenska folket.

5. Henrik Larsson, fotboll

2001 vann Larsson guldskon som fotboll-Europas bästa målskytt. Därefter vann han två ligatitlar och Champions League med Barcelona. Han värvades av Manchester United och när Henrik slutade hade han spelat 106 landskamper. Larsson är definitivt en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna.

6. Anja Pärson, alpint.

Känn på det här: under 00-talet har Anja Pärson från Tärnaby blivit världsmästare i a l l a alpina discipliner, från slalom via kombination till störtlopp. Två gånger har hon dessutom vunnit den totala världscupen.

7. Mats Sundin, ishockey

När Mats Sundin var med och vann OS i Turin 2006 kröntes en lång och fantastiskt karriär. I 15 år spelade Sundin för Toronto i NHL och om Sudden är stor i Sverige är han närmast omänsklig i Toronto.

8. Fredrik Ljungberg, fotboll

Två guldbollar, två Premier League-titlar och en Champions League-final. När Arsenal Football Club var ett av världens allra bästa fotbollslag var Fredrik Ljungberg en av klubbens viktigaste spelare. I världens största sport, i världens då bästa liga. Respekt.

9. Kajsa Bergqvist, höjdhopp.

Inomhus: 2 VM- och 2 EM-guld. Inför OS 2004 slet Kajsa av sig hälsena, men kom mirakulöst tillbaka 2005 och vann VM-guld i Helsingfors. Satte sedan världsrekord inomhus med 2,08 i tyska Arnstadt 2006. Den oerhört omtyckta höjdhopperskan slutade 2008.

10. Magdalena Forsberg, skidskytte

Wallin bytte namn till Forsberg, längdåkning mot skidskytte och blev så väl vinnare som folkkär på cupen. På tal om cupen. Forsberg vann decenniets tre första världscuper och tilldelades de två första Jerringprisen. Sa vi att hon blev ohyggligt folkkär?