2009 – från A till Ö

Del 3 av 4 när Marcus Leifby sammanfattar året

SPORTBLADET

Trumvirvel... Ge mig en trumvirvel för fasen...!

Det har blivit dags att summera 2009 och precis som vanligt kan ni bara luta er tillbaka.

Här kommer det bästa, sämsta, häftigaste, roligaste, galnaste... och skäggigaste från året som gått.

Här får ni mitt 2LAX9 från A till Ö – och vi fortsätter med årets...

ed åldern kommer ju också klokhet, brukar det ju heta och om det verkligen är så, då kan Sven-Göran Eriksson vara undantaget som bekräftar regeln. På senare år har Svennis haft en märklig förmåga att söka sig till problemen (eller om det nu är tvärtom?).

Tidigt i våras fick Svennis sparken från jobbet som förbundskapten för Mexiko, utan att någon hunnit göra någon hyllningslåt som på den gamla goda tiden. Det innebar samtidigt att den gamle vapendragaren Tord Grip och den nye vapendragaren Hasse Backe även fick lämna sina jobb.

Lite senare innebar det också att Mexiko kvalade in till VM.

Svennis återvände till England och Notts County – och de brittiska tidningarna var, som vanligt, ganska taskiga i sitt sätt att välkomna svensken tillbaka.

Årets mest kreativa rubrik satte en av The Guardians läsare som lånade bröderna Coens ”No country for old men” och med finess ändrade till ”Notts County for Old Sven”.

på den!

Om det var tuffa tag borta i Mexiko och England så var det betydligt gulligare här på hemmaplan – speciellt när Svennis gästade ”Här är ditt liv”.

Inslaget väckte dock vissa frågor. Chris de Burgh har gjort en låt, men ändå är han ute i Europa på.. ”turné”.

Det ligger en hund begraven här.

I skrivande stund är det oklart hur det blir med Svennis fortsättning i Notts County. Det verkar råda anarki i klubben och frågan är om det bästa ändå inte vore om Svennis satsade på skivförsäljningen igen.

Det finns förstås fler i fotbollsvärlden som börjar komma till åren och med åldern kan ju inkontinensbesvären komma smygande.

För någon vecka sedan lättade Stuttgarts Jens Lehmann på trycket under en Champions League-match.Lehmann utförde sina behov bakom målet och tvingades avbryta abrupt när motståndarna gick till anfall.

Mer oblyg var Auckland-målvakten Paul Gothard. Under en match i VM för klubblag, samma turnering som Barcelona senare vann, gick Gothard ner på knä i straffområdet och... ja, ta en titt själva.

1 av 2

apentillverkaren Bofors har exporterat luftvärnskanoner, ammunition och annan skit sedan sent 1800-tal men har fått konkurrens på området under det gångna året. För första gången på 54 år tog en svensk hem skytteligasegern i Serie A och bland Zlatans 25 mål hittar vi två hyfsade projektiler mot Palermo och en missil mot Fiorentina.

Väl framme i Barcelona dröjde det inte länge innan han plockade fram och presenterade den Stora Kanonen.

Men frågan är om inte Rade Prica, också han skytteligavinnare, tar hem priset.

Hans projektil från 30 meter, framför ögonen på Erik Hamrén, tog honom hela vägen tillbaka till landslaget och vi får verkligen hoppas att han inte har glömt bort att öva på det där med öppet mål.

Här hemma stod Emil Johansson för en riktig rökare som förmodligen hade blivit årets mål även i superettan...

1 av 2

riset som årligen utses till en spelare i Djurgården som kom, kostade skjortan, inte sågs så mycket och inte levererade ett dugg går i år till... trumvirvel...

Johan Oremo!

Motiveringen lyder: ”14 matcher, jävligt bra betalt men ruskigt dålig utdelning. 0 mål.”.

Årets Quirino!

Grattis!

1 av 2

sain Bolts otroliga uppvisning under friidrotts-VM? Zlatans sena avgörande mot Ungern? Spader Dams SM-guld i bowling? Vad gav er rysningar 2009?

Smaken är, som bekant, som baken och om jag måste plocka ut en sekvens under 2009 som förvandlade min kropp till en vandrande shaktimatta så faller valet på Sveriges makalösa upphämtning (från 0-3 till 3-3 på en kvart) i semifinalen mot England i U21-EM.

Sverige var uträknat och i stort sett utplånat när elva fjuniga fotbollsfjortisar gick ut och reste sig på ett sätt som svenska landslag sällan gör. Ullevi förvandlades till en kokande blågul gryta och trots att det var runt 45 grader varmt i eftermiddagssolen så minns jag att jag rös så att jag frös när Marcus Berg gjorde 3-3 med tio minuter kvar.

I och för sig sket det sig, men TV4:s briljante kommentator Jesper Hussfelt köper nog det här...

1 av 2

iverpools Steven Gerrard tvingar oss att plocka fram skämskudden. Men inte för att hans Liverpool går trögt i ligan och redan har åkt ur Champions League.

Nope.

Ni minns kanske att Steve nitade på en discjockey ganska bra förra vintern och i början av året fick han infinna sig i rätten.

Slagsmålet i sig är väl inte så mycket att skämmas för – det är däremot anledningen till att de båda rök ihop.

Det kröp nämligen fram att Steven blev förbannad på dj:n för att han vägrade spela landslagsmittfältarens favoritartist... fram med skämskudden nu... Phil Collins!

Vi undrar förstås om det är Stevie-boy som väljer musiken i Liverpools omklädningsrum och om det i så fall finns ett samband med lagets prestationer i år. I så fall så... en titt i tabellen visar att det börjar bli dags att damma av den här klassikern från 1984.

För den här funkar ju inte så bra...

1 av 2

ag vet inte hur många gånger jag sa ”ja men tamejfan” under 2009 men jag vet att jag definitivt gjorde det tio minuter in i andra halvlek i El Clásico.

Pep Guardiola tog ut Thierry Henry och släppte in Zlatan Ibrahimovic. Några minuter senare mötte han Dani Alves perfekta inlägg med en vänstervolley och avgjorde, som förste svensk, världens största fotbollsmatch på klubblagsnivå.

Vi var nog ganska många som skrek rakt ut en stund för att senare bara lugnt konstatera ”jo, men det är klart, det är klart att det skulle sluta så här... Tamejfan!”.

Samma känsla – att först bli överraskad och i samma sekund komma på sig själv att det inte alls var speciellt överraskande, egentligen – infann sig när Peter Forsberg gjorde sin första comeback under 2009.

Det är klart att det skulle sluta så, att Foppa skulle få pucken bakom mål, gå in köksvägen för att... sprätta upp pucken i krysset med en backhand.

1 av 2

agen efter den svidande förlusten mot Danmark i VM-kvalet satte sig Lars ”I dont know what game you saw but the game I saw...” Lagerbäck ner i ett hotellrum på Östermalm i Stockholm och sa... Unleash Hell!

Ja, inte riktigt men det var ungefär det han gjorde när han avgick som förbundskapten.

Lars-Åke Lagrell drog ut på turné i Europa och vi fick veta allt som vi inte borde fått veta.

Till exempel att Svennis var intresserad trots att han inte fått någon förfrågan, att han till slut var tvungen att tacka nej trots att han fortfarande inte fått någon förfrågan. Hasse Backe tackade också nej trots att någon aldrig ställt frågan och samma sak gällde Fulhams Roy Hodgson som vänligt men bestämt tackade nej till ett anbud som aldrig existerade. Till slut tackade Erik Hamrén ja – och frågan är... fick han verkligen en förfrågan?

Hur som helst så vill vi passa på att tacka Lars Lagerbäck för hans 12 år på posten. Lasse tog oss till fem mästerskap och ställde till med fest var och varannan sommar. Och självklart minns vi även Lasses prestationer utanför fotbollsplanen där han alltid tog sig an rollerna med inlevelse och passion!

Tack för allt, Lasse!