Helena Jonsson om sin andraplats: Det betyder mycket

SPORTBLADET

Iskylan har gett henne folkets värme.

Helena Jonsson är Sveriges populäraste idrottskvinna när folket själva får välja.

– Det är stort, säger hon.

I fjol frågade Sportbladet/Sifo också vilka svenska idrottsmän/kvinnor folket gillar mest. Då var Helena Jonsson inte ens med bland de 51 som fick två tiondels procent av rösterna.

Men tre VM-medaljer, seger i totala världscupen, ett bragdguld, en fantastisk säsongsöppning och en otrolig iskyla på skjutvallen senare är hon Sveriges populäraste idrottskvinna.

– Det är stort, säger Jonsson när hon får höra resultatet av Sifo-undersökningen.

Precis före Kalla

I fjol var Charlotte Kalla fyra i undersökningen (Carolina Klüft vann före Zlatan Ibrahimovic) för att en månad senare ta hem Jerringspriset, där svenska folket också röstar, vid Idrottsgalan.

Du borde med andra ord vara en av storfavoriterna till Jerringpriset?

– Jag får hoppas de som röstade på mig nu röstar då också, säger Helena Jonsson.

Jonsson slog Kalla med bara två tiondels procent i Sifo-undersökningen och lite kuriosa i sammanhanget är att folkets båda kvinnliga idrottsälsklingar bor mindre än en kilometer ifrån varandra i Östersund.

– Vi möts titt som tätt i skidspåren här i Östersund.

Tränar ni något ihop?

– Nej, men har någon av oss gjort en bra tävling kanske man ropar grattis, men sen åker man vidare. Det är mer om man är ute och springer lite lugnt som man kan göra varandra sällskap.

Vad betyder populariteten för dig?

– Den betyder mycket. Man vill ju aldrig vara hatad.

”Känner sig tryggare”

Har den någon betydelse i tävling och träning?

– Nja, inte då precis. Det är mer att man känner sig tryggare i sig själv när man ska göra tv-intervjuer och sådana grejer. Man vet att folk tycker att man har varit bra förut och då kan man köra på som vanligt. Jag kan fortsätta vara mig själv (skratt).

Det känns som du fick det stora genombrottet hos svenska folket när du först fick bragdguldet ena dagen och vann världscuppremiären på hemmaplan nästa dag – har du hunnit känna av detta ännu större kändisskapet?

– Jo, det hann märkas redan i Östersund. Jag gick till exempel på en julmarknad och hörde någon som viskade ”där är hon som vann bragdguldet”. Men det har absolut inte varit något negativt.