Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

FAVORITFALLET

Överlägset bäst – kom sist: Så floppade VM:s mest förhandstippade stjärna

Jelena Isinbajeva, som hade slagit världsrekord 26 gånger, rev ut sig i VM-finalen i höstas. 2000-talets största fiasko. Jelena Isinbajeva, som hade slagit världsrekord 26 gånger, rev ut sig i VM-finalen i höstas. 2000-talets största fiasko. Foto: ANDREAS BARDELL

När tävlingen började gick VM:s största favorit och la sig.

När Jelena Isinbajeva väl vaknade var det till en mardröm.

Och 00-talets största idrottsfiasko.

När stavfinalen vid friidrotts-VM i Berlin 2009 startar drar Jelena Isinbajeva, 27, på sig överdragskläderna, trycker ner kepsen långt i pannan och ploppar hörlurarna till sin iPod i öronen.

När finalens övriga hoppare tar sig över andrahöjden – 4,40 – ligger Isinbajeva på rygg på innerplan med en handduk över ansiktet och fötterna upplagda på ett kylskåp med dricka i.

Med ojämna mellanrum lyfter ryskan lite på handduken och ser sig omkring.

Det är över 30 grader varmt i Berlin.

Jelena Isinbajeva är klädd i långbyxor och överdragsjacka. När hon placerar hand­duken över ansiktet blottas inte en millimeter av hennes hud.

På tredjehöjden – 4,55 – river fyra av Isinbajevas tio konkurrenter ut sig. Samtidigt ändrar ryskan position, lägger sig med vänstersidan av kroppen mot marken och kryper ihop i något som liknar fosterställning. Hon sluter ögonen. Emellanåt ser det ut som att Isinbajeva ska somna.

Designade sina egna kläder

Kanske dagdrömmer sig friidrottsvärldens för tillfället mest överlägsna atlet tillbaka till något av de nio raka mästerskapsguld hon tagit. Kanske återskapar hon bilderna av sitt allra första OS-guld, det i Aten där hon slog landsmaninnan Svetlana Feofanova med 16 centimeters marginal.

Eller så ligger Jelena Isinbajeva och försöker komma ihåg vart och ett av de 26 världsrekord hon har slagit – från 4,82 i Gateshead 2003, via utomhusrekordet 5,05 vid OS-guldet i Peking 2008, till inomhusrekordet 5,00 i Donetsk i februari 2009.

Kanske tänker Isinbajeva på överdragskläderna hon har på sig. Hon har nämligen själv designat dem och snart är det dags för en ny kollektion. Hur ska de se ut? Nya färger? Lite tajtare runt vaderna så det går att uppvärmningshoppa lite lättare i dem?

När nya zeeländskan Valerie Vili ska ta emot sitt VM-guld efter kulstöten som mätte 20,44 reser sig Isinbajeva långsamt upp. Så snart Vilis nationalsång ”God defend New Zealand” tonat ut, och medan kulstöterskan tårögd mottar hyllningarna, sjunker Isinbajeva åter till marken. Den här gången lägger hon sig på högersidan. Och kryper ihop.

Står självsäkert vaggande

När brasilianskan Fabian Murer river ut sig på 4,65 är bara fem hoppare kvar i tävlingen och Jelena Isinbajeva börjar långsamt knäppa upp överdragsjackan. Hon går bort till väskan med stavar i och känner lite på dem, sedan drar hon av sig långbyxorna och till sist lättar hon på kepsen.

Polskan Monika Pyrek och amerikanskan Chelsea Johnson delar ledningen i tävlingen efter att ha klarat tre raka höjder i första försöket.

Pyreks landsmaninna Anna Rogowska är trea sedan hon rivit ett försök på 4,65. Efter Isinbajeva är Rogowska den som har bäst personbästa av de kvarvarande deltagarna. Med 4,83 är hon 22 centimeter från ryskans världsrekord.

På 4,75 får Rogowska in en fullträff och klarar i första försöket. Pyrek och Johnson river.

När Jelena Isinbajeva väl fått av sig kläderna och hittat rätt stav står hon själv­säkert lätt vaggande och väntar på den optimala känslan.

Hennes minimala klädsel går helt i Rysslands vitblåröda färger – från snoddarna som håller hennes strama fläta på plats, till skorna från den sponsor som stöttar med miljon­belopp varje år.

Så tar Isinbajeva fart, accelererar mot mattan, sätter ner staven och är inte ens i närheten av att nå upp till ribban.

Två rivningar – en chans

Ryskan ler snabbt, snett och mycket förvånat när hon kliver av mattan. Sedan skakar hon på huvudet och tittar ut mot sin tränare, Vitalij Petrov, som tecknar att ansatsen behöver flyttas.

Samtidigt kommer man överens om att spara de två kvarvarande hoppen till nästa höjd – 4,80 – och från sidan får Isinbajeva se Pyrek och Johnson riva ut sig. Bara Rogowska och ribban ligger mellan Jelena Isinbajeva och VM-guldet.

Första försöket på 4,80 är bättre än det på 4,75. Det enda problemet är att det fortfarande är uselt och Isinbajeva är närmre att knäcka ribban än att klara höjden.

På två rivningar har mästerskapens minst spännande gren blivit den hela världen vänder sina ögon mot.

Rogowska river sina två första försök på 4,80 men Isinbajeva måste klara i sitt sista för att hålla tävlingen vid liv.

Vilt påhejad av den fullsatta arenan tar ryskan sats för sitt tredje hopp i tävlingen. Farten är högre och accelerationen bättre. Staven sitter bättre i gropen och Isinbajeva har bra höjd över ribban.

Men överkroppen kommer inte med. Tyngdlagen stoppar henne för tidigt och med höger axel puttar Jelena Isinbajeva ribban ur sitt läge.

Ryskan och ribban landar samtidigt i mattan.

Tårarna flödar

Anna Rogowska vinner guldet och VM:s överlägset största favorit slutar sist i finalen.Mattias J Larsson
Mattias J Larsson

– Jag kan inte förstå hur det kunde hända. Jag kunde inte förvänta mig det. Jag tror inte på det. Jag har gjort allt rätt för att ta hem segern. Men jag förlorade. Det här är så svårt. Det känns fruktansvärt, säger Isinbajeva och medan tårarna flödar lämnar hon arenan.

11 dagar senare förbättrar isinbajeva sitt eget världsrekord då hon klarar 5,06 vid tävlingarna i Zürich. Men VM-guldet 2009 är för alltid förlorat.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet