Hjärtat orkade inte mer

Förre boxaren Anders ”Lillen” Eklund var för sjuk för att öppna ytterdörren – avled på akuten

1 av 2 | Foto: Foto: DAN HANSSON/SCANPIX
blev bara 52 år Anders ”Lillen” Eklund kunde själv gå ut till ambulansen, men bara minuter efter att han kommit till akuten slutade hjärtat att slå. Trots intensiva återupplivningsförsök gick det inte att rädda honom. Den forne Europamästaren i boxning dödförklarades strax före klockan 14 i går.
SPORTBLADET

Anders ”Lillen” Eklund är död. Han blev bara 52 år.

Polisen tvingades i går bryta sig in i den förre boxarens lägenhet för att hjälpa honom.

Han fördes till sjukhus, där hjärtat slutade slå.

Klockan 11.02 i går ringde en man SOS och sa att hans kompis inte fick upp sin lägenhetsdörr.

– Mannen hade kommit dit för att hämta en dator. Han befann sig utanför Eklunds dörr och hörde uppenbarligen att han låg sjuk därinne, säger en polis.

Polis och ambulans skickades till den kände boxarens adress i centrala Uppsala.

Klockan 11.21 hade polisen brutit upp dörren och Eklund kunde föras i ambulans till Akademiska sjukhuset, där det snabbt konstaterades att han drabbats av någon hjärtrelaterad sjukdom.

”Svårt att andas”

– Enligt den första polisrapporten var mannen sjuk, men inte allvarligt sjuk. Han hade svårt att andas och var ångestfylld, men kunde själv gå till ambulansen, säger en poliskälla.

Bara några minuter efter att han kom in på akuten slutade hjärtat att slå. Trots intensiva återupplivningsförsök gick det inte att rädda den förre boxaren. Han dödförklarades strax före klockan 14.

Eklund, som även led av diabetes, blev 52 år gammal. En obduktion kommer att göras för att fastställa den exakta dödsorsaken.

Bland världens bästa

Lillen Eklund blev Europamästare två gånger om på 80-talet. Han rankades i mitten av decenniet som en av världens 15 bästa boxare och blev 1989 amerikansk mästare.

Den 17 maj 1990 gick Eklund sin sista match, då han poängbesegrade engelsmannen Garing Lane i Danmark.

Lillen Eklund blev efter karriären något av en mångsysslare. Han arbetade med stökiga ungdomar och försörjde sig mellan varven som snickare.

De sista åren var han ofta sjukskriven.

I en intervju i Aftonbladet inför sin 50-årsdag berättade Eklund om sina bröder, som dog i hjärtsjukdomar när de var 41 respektive 47. Även deras pappa dog av hjärtfel.

– Det känns konstigt och synd att det bara är jag av mina bröder som får fylla 50. Jag hade velat uppleva min 50-årsdag med dem och min pappa. Det har varit hemskt tungt, men de lever kvar i mig, sa han då.

Spelade i band

Musiken var viktig för honom – han skrev countrysånger, turnerade stundtals som trubadur och var medlem i bandet JoyBoyz, med bland andra musiklegendaren HP Burman.

– Det känns oerhört tråkigt att han är död. Nu var det några år sedan vi spelade tillsammans, men Lillen ringde mig för kanske ett halvår sedan och ville att vi skulle börja igen. Det rann tyvärr ut i sanden, säger Burman.

– Han hade ett barns själ i en stor mans kropp. Han var väldigt godhjärtad. Men han tyckte att det var jobbigt att alla ville prata boxning med honom när vi var ute och spelade. Han ville prata musik.

Följde hans karriär

Sportbladets boxningsexpert Stefan Alfelt bevakade Lillen Eklund under de aktiva åren och lärde känna honom.

– Han kunde vara misstänksam mot journalister. Men han var väldigt godhjärtad, säger Alfelt.

– Jag träffade honom några veckor före hans sista match. Det blev ett reportage på tre sidor. Nästa gång jag träffade honom sa han att han inte läst intervjun, men att han hört att andra sagt att den var bra.

– Och det måste den ju vara, annars hade du inte vågat söka upp mig, sa han. Det var typiskt Lillen.

Anders Eklund, som nyligen separerade från sin andra fru, sörjs närmast av två döttrar och en styvson.

ARTIKELN HANDLAR OM