”Vet var vi ska skjuta”

HV har hittat Hadelövs svaga punkt

SPORTBLADET

SKELLEFTEÅ. Statistiken avslöjar Andreas Hadelövs svaga punkt.

HV71 har hittat den – och de gör allt för att utnyttja det.

– Vi vet var vi ska skjuta, säger Teemu Laine.

Klicka på bilden för en större version!

HV71 tycks ha hittat Andreas Hadelövs akilleshäl. Statistiken visar att sju av HV 71:s 19 mål på den rutinerade Skellefteå-målvakten under säsongen har gått in i zon sex – i mellanhöjd på plockhandssidan. Teemu Laine utnyttjade det genom att avgöra första semifinalen – och avslöjar sedan satt det är en medveten strategi från HV71:s sida.

– Vi har gått igenom var han har sina svagheter. Jag kan inte säga för mycket, men vi vet var vi ska skjuta, säger Laine som har lyssnat på HV-målvakten Stefan Liv för att knäcka Hadelöv.

Har fått tips

– Han har gett oss tips för hur man ska göra det jobbigt för målvakter.

Andreas Falk – som spelade med Hadelöv i allsvenskan 2005 – medger att HV 71 har tagit statistiken till hjälp för att hitta Hadelövs svaga punkt.

– Det finns statistik över allt, och vi har kollat på det. Om man hamnar i ett skottläge kan det vara bra att ha i minnet, men det gäller ju att träffa där man siktar också, säger Falk.

HV 71:s specialstudie kom­ till användning redan i första matchen. Laine satte matchavgörande 2–0 genom plocken på en förvånad Hadelöv.

”Blev överraskad”

– Jag trodde att han skulle bryta in på mål, så jag blev överraskad när han sköt mitt i skäret. Jag kunde haft en bättre position där, säger Hadelöv som hävdar att han inte har funderat på problemen på plockhandssidan.

– Jag försöker att inte tänka så mycket alls när jag spelar. Jag spelar med ryggmärgen, det brukar bli bäst så.

Nu har HV71 kopplat ett järngrepp om matchserien – och skaffat ett psykologiskt övertag på Hadelöv.

– Han (Hadelöv) är en av anledningarna till att Skellefteå spelar semifinal, men alla målvakter har sina svagheter, säger Teemu Laine.