I eliten – i två idrotter

Lena Berntsson: Behöver inte välja vad jag ska satsa på

Foto: Hasse Sjögren/Bildbyrån
SPORTBLADET

Många idrottare lyfter skrot för att nå toppen.

Lena Berntsson har tagit träningsformen ett steg längre – och nått eliten i både friidrott och tyngdlyftning.

– Jag behöver inte välja vilken sport jag ska satsa på, säger hon till Sportbladet.

Hon var i semifinal på 60 meter vid inomhus-VM i Doha i mars och siktar mot att få springa 100 meter i EM i Barcelona i slutet av juli.

Men 2010 blir mer hektiskt än så för Ullevi FK:s Lena Berntsson, 31.

Svenskt rekord

I går satte hon svenskt rekord med 72 kilo i ryck, lyfte upp 88 kilo i stöt och vann b-finalen vid tyngdlyftnings-EM i vitryska Minsk.

– Min storasyster Annika tävlade i stavhopp men fick problem med skador och började med tyngdlyftning. Det var så jag fick upp ögonen för det. Och man kan väl säga att det var tack vare henne jag började med friidrott också, jag hängde bara på, säger Lena Berntsson och skrattar.

Vinsten i b-finalen gör att hon som sämst slutar sjua i EM:s 53-kilosklass (a-finalen avgörs i dag).

Uppoffrande

En välkommen framgång för Berntssons uppoffrande förberedelser.

– Kvällen innan tävlingen vägde jag 54,5 kilo och fick lov att sätta mig i bastun. Jag gick ner två kilo men det kostade på när jag lyfte. Jag fick kramp i ena vaden och fick inte till stöten riktigt, säger hon.

Förutom att vara en del av Europaeliten i två sporter jobbar Lena Berntsson också 70 procent som arbetsterapeut.

Hur går det ihop egentligen?

– Haha, jag vet inte. Jag har tränat så här i 20 år och visst är det mycket på ibland. Men å andra sidan har jag chansen att få uppleva fyra mästerskap i år och jag tycker det är skitkul att tävla. Det är det som driver mig.

FAKTA

Andra stjärnor som dubblerat

Svetlana Feofanova

Ryskan tog guld i stavhopp vid friidrotts-VM i Paris 2003 men har sin bakgrund inom gymnastiken. Som 16-åring var hon en del av den ryska gymnastiktruppen vid Atlanta-OS 1996.

Tonya Harding

Konståkerskan från Portland blev världskänd 1994 när det visade sig att hon låg bakom en attack på värsta konkurrenten Nancy Kerrigan inför OS i Lillehammer. Avstängd på livsstil av det amerikanska förbundet försökte sig Harding 2003 på en boxningskarriär med varierande resultat.

Ole Einar Björndalen

Det norska fenomenet har tagit sex olympiska guld i skidskytte – men har nått framgångar även utan bössan på ryggen. I Gällivare blev han 2006 den förste skidskytt som vunnit en världscuptävling i längdåkning.