Eri, 18, japanskan som ger sig i kast med männen

Hon är årets basebolls-värvning

SPORTBLADET

18 år gammal och 152 centimeter kort gör base­bollspelaren Eri Yoshida sensation.

Japanskan är klar för den amerikanska proffsklubben Chico Outlaws, det första kvinnliga proffset i USA på över tio år:

– Jag ska göra mitt bästa, säger hon om uppmärksamheten.

Eri Yoshida fortsätter att slå sig fram bland männen i basebollvärlden. För två år sedan blev hon den första japanskan hittills att spela med de manliga proffsspelarna. Då skrev hon på ett kontrakt med Kobe 9 Cruise. Men redan när hon skrev på det kontraktet berättade hon att hon ville vidare:

– Jag har bara blivit vald av laget och har inte åstadkommit något. Jag vill spela som ett proffs i en högre liga, sa hon då.

Sällsynt teknik

Eri Yoshida är van att vara i minoritet. Förutom det uppenbara i att hon är ensam kvinna i proffsligorna är hon också en knuckleballpitcher. Den sällsynta kasttekniken används alltmer sällan, i de största amerikanska ligorna går det att räkna på ena handen hur många som är ”knuckleballers”.

Den mest kända just nu är Red Sox-spelaren Tim Wakefield. Och det är just han som lärt Yoshida tekniken. Först genom videofilmer, och nu senast på ett ­träningsläger i Fort Myers.

– Jag vill öva mer och bli en lika stabil knuckleballspelare som Wakefield, säger Yoshida.

Chockad av längden

Det är knuckleballtekniken som tagit henne till USA och Golden Baseball League. Knuckleballpitchers är inte så beroende av fysiken som andra pitchers.

Annars hade det inte ens varit möjligt för Yoshida att spela mot de amerikanska proffsen som är stora som jättar i förhållande till henne.

Hon säger själv att hon nästan blev chockad över hur långa spelarna i USA är. Men 152 centimeter Yoshida tänker inte låta sig påverkas av längdskillnaden:

– Jag ska koncentrera mig på catcherns handske ­utan att bry mig om spelarnas längd.