Linköping tog historiskt guld

SPORTBLADET

Från 0–2 i set till 3–2 i den femte och avgörande SM-finalen inför en hysterisk hemmapublik.

Linköpings VC tog sitt första historiska guld i volleyboll efter att ha vunnit samtliga 16 hemmamatcher den här säsongen.

– Att vända 0–2 till 3–2 inför sin egen publik i en helt avgörande SM-final går nog inte att slå, det här var otroligt häftigt och roligt, jublar spikern Martin Barrefalk.

Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Tom Edgar.

Linköpings VC hade ett silver (2002) och sju brons på meritlistan innan – men inget guld.

Gissa därför om 1 250 åskådare vrålade ut sin glädje efter den historiska titeln.

– Det här ögonblicket har jag drömt om i många år att få uppleva. Vi har haft både toppen och bredden i truppen den här gången, ler ordföranden Bo Kindgren, som startade föreningen under namnet Team Valla 1974.

Centern Aidan Zingel (207 cm) vann blockligan i elitserien överlägset, medan den australiske landsmannen Tom Edgar (212 cm) dunkat in smashar högst upp i poängligan.

Obesegrat hemma

Dessutom är östgötarna landets bästa hemmalag i de större lagsporterna på herrsidan under vintern. Ingen annan klubb i bandy, basket, handboll, ishockey, innebandy eller volleyboll har vunnit samtliga matcher i den egna arenan.

Sviten i Sporthallen utökades på söndagen till 16 raka segrar med totalt 48–10 i setskillnad.

– Vi är trygga i den egna hallen och har skaffat ett otroligt självförtroende. Vi vågar trycka på mer i servarna och spela ut, förklarar liberon Mathias Gustafsson.

Men efter 23–25 och 15–25 i de två första seten mot de trefaldiga mästarna Falkenberg såg det mörkt ut.

– Vi är ett väldigt ungt lag och det är mycket psykologi i volleyboll. Även om vi har en högre kapacitet än Falkenberg var det en suverän prestation att vända, tycker Tom Edgar.

Lyftes av publiken

Det hjälpte inte att årets spelare Ryan Sweitzer smällde in 20 poäng eller att Daniel Isedal och Jimmie Ivarsson var heta. När Linköping fick bättre ordning på sin servemottagning och sitt block hade gästerna inget att sätta emot. 25–22, 25–17 och 15–13 avslutade den över två timmar långa rysaren.

– En fantastisk laginsats och vi lyftes verkligen fram av publiken, den här stämningen är svensk volleyboll inte bortskämd med, säger tränaren Andrew Strugnell.

Champagnen sprutade, guldkepsarna satt på och laddningen för banketten var i full gång.

FAKTA

SENASTE SM-GULDMEDALJÖRERNA

2010: Linköping (slog Falkenberg med 3–2 i matcher)

2009: Falkenberg (Örkelljunga, 3–0)

2008: Falkenberg (Sollentuna, 3–1)

2007: Falkenberg (Hylte, 3–1).

2006: Hylte (Falkenberg, 2–3).

TT

Joakim Löwing/TT