Efter fem års bojkott – en klassisk intervju

Tidernas Sportblad 2008: Prisregn över Sportbladets fotografer, Henkex2 – tidningen gick att läsa från två håll, OS i Peking, Första avsnittet av Laul Calling, Sportbladet följde Annika Sörenstams sista tävling

SPORTBLADET

Först kom en kontaktannons, sedan bara tystnad.

I fem år bojkottade Zlatan Sportbladet, men 2008 var det som om alla ord han hållit inne på rann ur honom.

I två långintervjuer med chef­redaktören Jan Helin talade Ibrahimovic ur hjärtat om karriären och ”idiotfolket”.

Ändå minns man mest ett dinosaurieägg.

20 januari 2009 är en punkt på italiensk tv:s dagordning helt rubbad.

Som vanligt ältar man varenda halvvolley och djupledsboll från senaste serie A-omgången, men när storstjärnorna kommer på tal måste man för en sekund gå ifrån fotbollsplanen. För vad säger egentligen den störste av dem alla till den där svenska tidningen när han får frågan om julklappsskörden?

”Jag fick många.

Av Helena fick jag ett dinosaurieägg.”

Diskussionerna fördjupas aldrig, de leder bara till ett skratt och konstaterandet att målskytten, ledaren, galningen, teknikern och kraftpaketet Zlatan Ibrahimovic har ännu en sida. För Sportbladet är citatet däremot en del av något historiskt.

27 000 tecken läsning

2003 publicerade vi en Zlatanintervju som delvis illustrerades av en skämtsam kontaktannons för en ”atletisk kille på 21 år”. Därifrån vägrade Ibrahimovic prata med oss och hotade att avbryta presskonferenser om våra reportrar ställde frågor.

2008 tillträdde Jan Helin som chefredaktör för Aftonbladet och ville komma inpå den tystlåtna stjärnan. Elva månader senare var kontakten knuten, första intervjun bokad och Zlatan redo att prata om familj, journalister, politik... ja, och dinosaurieägg.

– Det är i andra intervjun, den efter jul som han berättar om dinosaurieägget. Det är alltså ett riktigt ägg, en fossil som man hittar i sten. Jag kollade upp det efteråt och det finns tydligen att köpa, säger Helin.

Varför ställde du inga följdfrågor om julklappen?

– Det blev komiskt, för att jag i ren idioti sa ”det måste vara typ 300 000 år” och Zlatan sa ”nej, äldre” och... det blev för konstigt, så jag strök det.

Första intervjun är på 27 000 tecken. Den är ett monster. Hur mycket strök du?

– Jag strök en del, men fördelen som chefredaktör är att när man säger ”här är tjusju­tusen tecken” så kan man få in det.

Jan Helins första intervju med Zlatan var i november 2008 när Interstjärnan just skulle få sin tredje guldboll. Helin reste till Milano, till en stol i en hotellobby intill San Siro. Zlatan kom dit utan klubbrepresentanter eller agenter, utan restriktioner på vilka frågor som fick ställas och utan krav att få läsa något före publiceringen.

Och är det något som Jan Helin är nöjd med i samtalet är det hur fritt Ibrahimovic pratar.

– Han gör sig inte bäst i korta sound bites, då är han som många idrottspersonligheter. Däremot är han genomtänkt och uttrycker sig inte bara bra utan roligt. Han har en underfundig humor.

Ofta i intervjun smickrar du Zlatan. Du säger ”din extrema framgång” och ”att du kan göra magi med bollen vet vi, men...”. Hur mycket bottnar det i rädsla för att stöta sig med honom?

– Jag har inte känt någon sådan rädsla, däremot hycklar jag inte med min beundran. Jag åker inte ner dit för att kritiskt granska Zlatan, jag åker dit för att få honom att berätta om sig själv.

Hur bra lyckades du?

– Det ska andra avgöra, men jag var nöjd med att han sa saker som jag inte hört honom säga förut.

”Man styr inte Zlatan”

Varför åkte vår chefredaktör och inte exempelvis Simon Bank?

– Jag tror inte att det spelade så stor roll. Jag är reporter i grunden och han sa aldrig någonting om att det var särskilt viktigt.

Om man ska plocka ett citat från intervjun och göra en kylskåpsmagnet av, vilket blir det av:

1. (Om fördomar om Rosengård): ”Där du tycker det är farligt, där är det farligt. Där du tycker det är kanon är det kanon”.

2. (Om riktiga vänner): ”Du kan inte ha idiot­folk runtom dig. Det påverkar din fotboll”.

3. (Om sin självbild): ”Och du vet, om vi är realistiska, man är ju inte från planeten Mars”.

– Jag gillar det i mitten. Det säger hur otroligt konsekvent han är i sitt handlande och hur viktig familjen är för honom. Vid den här tiden är han otroligt tillfreds, det märks också på planen.

Efter de två intervjuerna pratar han i dag ändå inte med vår reporter på plats i Barcelona. Är det ett misslyckande?

– Nej, Man styr inte Zlatan på det sättet. Jag kan inte veta vad det beror på att han inte ändar sig, men vi ska inte se intervjuerna som ett förhandlingsspel mellan oss och Zlatan.

Kan du ångra att intervjuerna gjordes?

– Nej, men klart vi hade diskussionen på Sportbladet: ”Varför pratar han bara med mig, varför inte på matcherna?” Jag har valt att plocka isär frågan, antingen tycker vi att det är så konstigt att jag slutar med intervjuerna, eller så konstaterar vi att det är så landet ligger och fortsätter.

Skulle du avbryta din semester för att dra till Barcelona och sitta ner två timmar med Zlatan?

– Om jag kan se en match samtidigt, absolut. Inte annars.

FAKTA

SPORTBLADET 2008

Prisregn över Sportbladets fotografer. För bilderna som publicerades i Sportmagasinet vinner Magnus Wennman (bilderna här ovan) och blir tvåa i klassen Årets Sportreportage, Jimmy Wixtröm blir trea. Samma placering (trea) blir Andreas Bardell trea i klassen Sport Action.

14 MAJ

De hetaste idrottssvenskarna kallas båda två för Henke. Då gör Sportbladet en tidning som går att läsa från båda håll. Framifrån om Larsson och Bakifrån om Lundqvist.

3 JUNI

Sportbladet ger ut en bibel för första gången. 180 fullmatade sidor inför fotbolls-EM med allt och lite till.

JUNI

Sportbladet gör Bästa reklamfilm kring fotbolls-EM, enligt bransch-tidningen Resumé.

19 JUNI

Dagen efter förlusten mot Ryssland i EM skrev vi om nationalsången på förstasidan. Telefonerna gick varma på redaktionen.

8 AUGUSTI

OS i Peking inleds. Samma dag har Sportbladet en förstasida med bilder från Kina som manar till eftertanke. Loggan är kinesisk.

AUGUSTI

Michael Phelps tar åtta guld i OS.

Simon Bank är på plats under samtliga. Inledningen på den avslutande krönikan inleds:

” PEKING. Om världens främste idrottare säger att han tänker göra något ingen någonsin gjort – då tittar man.”

3 OKTOBER

Första avsnittet av fotbolls­showen Laul Calling sänds på sportbladet.se. Premiären ses av tusentals.

8-15 DECEMBER

Annika Sörenstam är i Dubai och spelar sin sista golf­tävling. Sportbladet är på plats och följer varje steg hon tar. Hennes golfliv summeras även i en dokumentserie i sju delar.

DECEMBER

Mats Wennerholm utses till Årets Sportjournalist av SKS. Ur motiveringen: ”Har under flera år svarat för ett utomordentligt jobb som friidrotts- och ishockey­expert.”

ARTIKELN HANDLAR OM