Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Köp VM–DVD:n från 2002 – bara med Sportbladet

Samla tidernas bästa VM – bara med Sportbladet, denna vecka: Dödens grupp och en odödlig frispark

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Tjuvkika på Sportbladets och FIFA:s VM-dvd från 2002 – säljs med Aftonbladet i morgon

Se när alla firar Svensson drömmål – utan Lagerbäck

Sportbladets dvd-satsning på fotbolls-VM blev en succé med 2006-krönikan.

I dag, tisdag, fortsätter det med 2002, då Sverige vann "dödens grupp". Anders Svenssons frispark mot Argentina är en klassiker:

– Den var nog överraskande för de flesta. Att döma av reaktionen efteråt var Anders nog lika överraskad, minns Niclas Alexandersson.

Arne Hegerfors unika kommentarer på Sportbladets VM-dvd gick hem hos läsarna. Mängder av läsare köpte dvd:n och mindes den varma VM-sommaren i Tyskland.

– Det är fantastiskt att det var ett sånt intresse. Och det kommer att fortsätta. De närmaste veckorna har vi ju 2002 med triumfen i "Dödens grupp" och 1994 med tidernas svensksuccé, säger Sportbladets printchef Michael Poromaa.

Niclas Alexandersson minns mycket från VM 2002. Bland annat sitt eget mål i debutmatchen mot England.

– Jag fick på en ovanligt bra träff och den fladdrade lite. Det var ju ett mål var skönt av många olika anledningar. Dels var det första VM-matchen för mig och så låg vi under i det läget.

”Otroligt fin”

Lika mycket minns Alexandersson matchen mot Argentina och Anders Svenssons kanonfrispark:

– Den var ju otroligt fin. Det var långt utifrån och den var nog överraskande för de flesta. Att döma av reaktionen efteråt var Anders nog lika överraskad.

Men trots gruppsegern slutade VM i bitterhet. Förlusten i åttondelen mot Senegal satt i länge:

– Det är en av de tyngsta förlusterna jag varit med om. Den tog flera månader att komma över. Jag tänkte mycket över hur nära det var att vi kunde gått ännu längre, säger Alexandersson.  Säljs endast med Aftonbladet – för 79 kronor

2006

   VM i Tyskland kommer inte att kommas ihåg för att det spelades en bländande fotboll. Men det finns en enskild händelse som kommer att leva kvar. I finalen mellan Frankrike och Italien skallade Zinedine Zidane Marco Materazzi i bröstet och blev utvisad. Det blev den franske mittfältsgigantens sista internationella framträdande. Italien vann guld och Sverige åkte ut i åttondelen mot Tyskland efter två tidiga Lukas Podolski-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

2002

   VM spelades för första gången i två länder - Japan och Sydkorea. Sverige vann ”dödens grupp” efter att Anders Svensson skruvat in en frispark mot Argentina och laget sen lyckats klara 1–1. I kvartsfinalen mot Senegal förlorade Sverige efter att Henri Camara chockat svenskarna med sitt golden goal-mål. Ronaldo blev hjälte i finalen med sina två mål mot Tyskland.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1994

   Sverige grävde guld i USA i 1994 års VM. Kennet Andersson och Martin Dahlin gjorde flest mål av alla anfallspar i hela mästerskapet, Thomas Ravelli blev straffhjälte och Tomas Brolin blev uttagen i världslaget. Sverige blev utslaget av de blivande världsmästarna Brasilien, men kunde i bronsmatchen slå Bulgarien med 4–0.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1986

   VM i Mexiko 1986 dominerades av en spelare - Diego Armando Maradona. Han styrde Argentinas offensiva spel och avgjorde nästan på egen hand, kvarts- och semifinalen med två mål i båda matcherna. I matchen mot England gjorde han först det omtalade ”Guds hand” då han slog in bollen med handen och sen ett otroligt mål där han dribblade av halva Englands lag.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1978

   För andra VM:et i rad förlorade Holland en final mot en värdnation. Förra gången var det mot Västtyskland. 1978 blev Argentina för svårt. Holland saknade storstjärnan Johan Cruyff som bara medverkade i kvalet till VM. Mario Kempes blev stor hjälte när han gav Argentina ledningen och sen avgjorde finalen med sitt 2–1-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1974

   Värdnationen Västtyskland lyckades ta sig till final mot Holland i sitt hemma-VM. Där ställdes två av världens bästa spelare genom tiderna mot varandra - Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. I finalen drog Beckenbauers Västtyskland det längsta strået och kunde vinna med 2–1. Ronnie Hellström blev inröstad i VM-laget trots att Sverige åkte ut i den andra gruppspelsomgången.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1970

   Mexiko-VM blev Pelés sista internationella mästerskap. Det firade han genom att spela hem ett tredje guld till sitt land. Brasilien vann samtliga av sina kval- och VM-matcher. VM:et i Mexiko präglades av gladfotboll och offensivt spel. Semifinalen mellan Västtyskland och Italien som slutade 4–3 till Italien ses av många som en av VM-historiens bästa matcher någonsin.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1958

   Är man svensk är 58-VM något att minnas. Dels spelades mästerskapet i Sverige, dels gjorde det svenska laget sitt bästa resultat någonsin och kom två efter suveränen Brasilien. Men det här VM:et är inte bara stort för svenskar, för Pelé presenterade sig, 17 år gammal, på allvar och förde sitt land till VM-guld. Just Fontaine gjorde otroliga 13 mål men blev ändå inte uttagen i VM-laget.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet