Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Den galna sommaren

Denna vecka: Sveriges otroliga bragd i USA 1994

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Tjuvkika på Sportbladet och FIFA:s VM-dvd från 1994

Se Brolins drömmål här

Sportbladets dvd-satsning på fotbolls-VM har nått fram till det kanske mest magiska ur svensk synvinkel: USA-VM 1994.

Sverige tog brons och hyllades av tiotusentals människor i sin hemkomst till Stockholm.

– Man ryser när man tänker tillbaka på det, säger Tommy Svensson.

Det har gått 16 år sedan Sverige var tredje bäst i världen på fotboll.

Nu ger Sportbladets unika VM-dvd er chansen att återuppleva det minnesvärda mästerskapet i USA.

– Det mesta föll på plats den sommaren. Vädret var kanonfint, matcherna gick sent och folk laddade upp under dagarna inför dem. Det känns inte som om det var 16 år sedan det hände – det känns som i går, säger Thomas Ravelli.

IFK Göteborg-spelaren blev hela Sveriges målvaktshjälte när han räddade Miodrag Belodedicis straff i kvartsfinalen mot Rumänien.

”En Buster-historia”

Den match som kom att bli synonym med hela mästerskapet för de flesta svenskar.

– När Stefan Schwarz visats ut och vi låg under med 2–1 tänkte man att det var kört. Men sen nickade Kennet (Andersson) in kvitteringen och inför straffläggningen hade jag bara positiva målbilder; jag hade chansen att avgöra, säger Ravelli.

– Hela den matchen är ju som en Buster-historia. När det var avgjort stod tiden stilla, det fanns ingen då- eller nutid, man levde i nuet. Jag tror inte man kan känna sig mer levande än vad jag gjorde då.

”Satte prägel hos folk”

Euforin efter vinsten mot Rumänien förbyttes snart i besvikelse efter 0–1-förlusten mot Brasilien i semifinalen – men svenskarna skakade av sig de negativa tankarna och körde över Bulgarien med 4–0 i bronsmatchen.

– Stämningen på middagen efter Brasilien-matchen är nog den dystraste jag upplevt. Men det vittnade också om att spelarna verkligen trodde på att vi kunde gå hela vägen. Vi bestämde oss för att vända det till något positivt i stället, säger dåvarande förbundskaptenen Tommy Svensson.

– Det händer än i dag att folk kommer fram och tackar för VM-94 och det känns förstås väldigt härligt. Då förstår man att det satte prägel hos folk.

2006

   VM i Tyskland kommer inte att kommas ihåg för att det spelades en bländande fotboll. Men det finns en enskild händelse som kommer att leva kvar. I finalen mellan Frankrike och Italien skallade Zinedine Zidane Marco Materazzi i bröstet och blev utvisad. Det blev den franske mittfältsgigantens sista internationella framträdande. Italien vann guld och Sverige åkte ut i åttondelen mot Tyskland efter två tidiga Lukas Podolski-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

2002

   VM spelades för första gången i två länder - Japan och Sydkorea. Sverige vann ”dödens grupp” efter att Anders Svensson skruvat in en frispark mot Argentina och laget sen lyckats klara 1–1. I kvartsfinalen mot Senegal förlorade Sverige efter att Henri Camara chockat svenskarna med sitt golden goal-mål. Ronaldo blev hjälte i finalen med sina två mål mot Tyskland.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1994

   Sverige grävde guld i USA i 1994 års VM. Kennet Andersson och Martin Dahlin gjorde flest mål av alla anfallspar i hela mästerskapet, Thomas Ravelli blev straffhjälte och Tomas Brolin blev uttagen i världslaget. Sverige blev utslaget av de blivande världsmästarna Brasilien, men kunde i bronsmatchen slå Bulgarien med 4–0.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1986

   VM i Mexiko 1986 dominerades av en spelare - Diego Armando Maradona. Han styrde Argentinas offensiva spel och avgjorde nästan på egen hand, kvarts- och semifinalen med två mål i båda matcherna. I matchen mot England gjorde han först det omtalade ”Guds hand” då han slog in bollen med handen och sen ett otroligt mål där han dribblade av halva Englands lag.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1978

   För andra VM:et i rad förlorade Holland en final mot en värdnation. Förra gången var det mot Västtyskland. 1978 blev Argentina för svårt. Holland saknade storstjärnan Johan Cruyff som bara medverkade i kvalet till VM. Mario Kempes blev stor hjälte när han gav Argentina ledningen och sen avgjorde finalen med sitt 2–1-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1974

   Värdnationen Västtyskland lyckades ta sig till final mot Holland i sitt hemma-VM. Där ställdes två av världens bästa spelare genom tiderna mot varandra - Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. I finalen drog Beckenbauers Västtyskland det längsta strået och kunde vinna med 2–1. Ronnie Hellström blev inröstad i VM-laget trots att Sverige åkte ut i den andra gruppspelsomgången.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1970

   Mexiko-VM blev Pelés sista internationella mästerskap. Det firade han genom att spela hem ett tredje guld till sitt land. Brasilien vann samtliga av sina kval- och VM-matcher. VM:et i Mexiko präglades av gladfotboll och offensivt spel. Semifinalen mellan Västtyskland och Italien som slutade 4–3 till Italien ses av många som en av VM-historiens bästa matcher någonsin.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1958

   Är man svensk är 58-VM något att minnas. Dels spelades mästerskapet i Sverige, dels gjorde det svenska laget sitt bästa resultat någonsin och kom två efter suveränen Brasilien. Men det här VM:et är inte bara stort för svenskar, för Pelé presenterade sig, 17 år gammal, på allvar och förde sitt land till VM-guld. Just Fontaine gjorde otroliga 13 mål men blev ändå inte uttagen i VM-laget.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet