Tränar 25 mil i veckan

Andersson laddar för EM – med Stockholm Marathon

SPORTBLADET

25 mil löpning i veckan och tunga fyspass.

Svenska Isabellah ­Anderssons träningsschema är extremt påfrestande.

Nu jagar den EM-klara löparen sin tredje seger i Stockholm Marathon.

– Det handlar om att träna hårt, det är då det betalar sig, säger Andersson.

Drygt 25 mil löpning i veckan med tunga pass på förmiddagen. Isabellah Andersson, 30, med rötterna i Kenya, har fördubblat sin träningsmängd på bara ett tre år.

Nu laddar det svenska EM-hoppet för sin mästerskapsdebut men sju veckor innan säsongens stora mål ska hon försvara sin svit i Stockholm Marathon.

Har två raka titlar

Hon har i utklassningsstil kammat hem två raka titlar och i dag siktar hon på en tredje och därmed tangera rekordet – bara norska stjärnan Ingrid Kristiansen har vunnit Stockholm Marahton tre gånger i rad.

– Det är kul om folk ser mig som en favorit men jag tänker inte på det. Jag kommer gå ut och springa men jag har ingen direkt taktik. Men jag satsar på att springa tillsammans med de andra och gå ut rätt lugnt, säger Andersson.

Tränar extremt mycket

Hennes styrka ligger på löpning på det avslutande varvet. Tack vare den extrema träningsmängden, som ligger bakom den svenska rekordhållarens succé, är hennes uthållighet riktigt slipad.

– Det handlar om att träna hårt, det är då det betalar sig.

Orolig för vädret

På herrsidan är det okända kenyaner som får axla favoritskapet. Daniel Yego anses som en av startfältets främsta löpare.

– Jag har inga skador och är i riktigt bra form, men det jag är lite orolig över är vädret, säger Yego som inte har någon erfarenhet av svensk marathonlöpning.

Svenskar på herrsidan som kan blanda sig in i topp tio-striden är Said Regraui, Hässelby, Moralöparen ­Jonas Buud och Kristoffer Österlund, Umeå.

ARTIKELN HANDLAR OM