”Hoppas de i Detroit ser mig på tv nu...”

Ville Leino ratades av svensklaget – nu gör han jättesuccé i Flyers

1 av 2
SPORTBLADET

CHICAGO. Detroit-ledningen ansåg att han inte höll för NHL och trejdade honom till Philadelphia i utbyte mot praktiskt taget ingenting.

Några månader senare är Ville Leino en av Stanley Cup-finalens största och mest hyllade stjärnor.

– Jag får äntligen spela som jag vill och kan väl inte förneka att jag hoppas att de som bestämmer i Detroit tittar på tv, säger finländaren till Sportbladet.

Inte nog med att hela Philadelphia Flyers slutspelsrace utvecklats till en sensationell, inspirerande saga.

Det finns häpnadsväckande stories-i-storyn också.

Som den om målvakterna som inte hade kontrakt när säsongen började men nu håller på att bära laget hela vägen – eller den om en Ian Laperriere som täcker skott med huvudet, får svåra ansiktsskador och är tillbaka på isen några matcher senare.

Allra mest betagande är dock Ville Leinos öde.

Han var stjärnan i den finska ligan som, via svenske scoutlegendaren Håkan Andersson, kom till Detroit Red Wings förra säsongen – som icke-draftad 25-åring.

I Hockeytown försökte dock coachen Mike Babcock göra om den finländske playmakern och målskytten till något han inte är.

– Han ville att jag skulle bli något slags Dan Cleary eller Tomas Holmström och det fungerade inte så bra, säger Ville när vi träffas efter en finalträning i United Center i Chicago.

Ville ville ha nytändning

Nej, han förde en frustrerande tillvaro i tredje- och fjärde-kedjan – om han alls fick spela.

Och till slut, i februari i år, blev supertalangen från lilla Savonlinna trejdad till Philadelphia – i utbyte mot ett draftval i femterundan och norrmannen Ole-Kristian Tollefsen, nu klar för Modo i elitserien.

– Då kändes det som att det var lika bra att det hände. Det funkade inte där uppe och jag ville ha en nytändning. Men det gick inget vidare i Philadelphia i början heller. Jag fick inte spela mycket i början och mitt självförtroende var inte särskilt bra.

Men några omgångar in i playoff-racet fick Ville chansen av coachen Peter Laviolette – och som han tog den.

Blivit en publikfavorit

Efter att ha varit med om den historiska vändningen mot Boston och bidragit till elimineringen av sensationslaget Montreal är 26-åringen med Stanley Cup-slutspelets mest imponerande talibanskägg plötsligt en av finalens största stjärnor.

– Ja, jag kan inte säga annat än att det känns väldigt bra. Men jag tillåts äntligen spela som jag vill, jag får mycket istid och jag har väldigt bra kedjekamrater. Då blir allting lättare, menar han

När Ville i den fjärde finalen natten till i går gjorde sitt sjunde playoff-mål, och samtidigt sin sextonde poäng, slog han Flyers klubberekord för en nykomling i slutspelet.

I samma stund blev det väldig tydligt att han gått och blivit publikfavorit också.

Hela Wachovia stod i någon minut och skanderade ”Ville”-ramsor.

– Det var fantastiskt, jag kommer aldrig att glömma det, säger hyllningsobjektet.

Och han kan inte förneka att tanken på att Mike Babcock förmodligen sitter vid tv:n och tittar känns rätt fin.

– Det hoppas jag att han och de andra som bestämmer i Detroit gör. Det vore trevligt, säger rekord-Ville med ett snett leende.

Han är dock snabb att påpeka att han inte hyser några hard feelings visavi Detroit.

– Jag trivdes väldigt bra i laget och räknar flera av killarna där uppe, inte minst svenskarna, som goda vänner. Men det funkade inte hockeymässigt och jag är nöjd med att ha hamnat i Flyers, förklarar Ville.

Ja, det är ju där han förvandlats från ratad till superstar – och håller på att vinna Stanley Cup-titeln.

FAKTA

HAR REDAN FLER POÄNG I FLYERS ÄN I RED WINGS

Namn: Ville Leino. Ålder: 26 år (född 6 oktober 1983). Längd: 185 cm. Vikt: 83 kg. Klubb: Philadelphia Flyers. Tidigare klubbar: SaPKo Savonlinna, Ilves Tampere, Jokerit Helsinki, Grand Rapids Griffins (AHL), Detroits Red Wings. Nationalitet: Finland. Landskamper: 18. Statistik i Detroit: 62 matcher, 9 mål, 9 assist, 18 poäng. Statistik i Philadelphia: 30 matcher, 9 mål, 11 assist, 20 poäng.## Foto: AP

Per Bjurman