Hela sumosporten hotas av maffian

Stoppas i japanskt TV

Foto: AFP
SPORTBLADET

För första gången sedan 1953 får det japanska folket inte chansen att se sin sumobrottning.

tv-bolaget NHK har stoppat alla sändningar efter en superskandal kring knark, betting och starka maffiakopplingar.

– Sumon står inför en sådan kris som bara inträffar vart hundrade år, säger NHK:s ordförande Shigeo Fukuchi enligt AP.

Sumobrottarna är närmast heliga figurer i Japan och superskandalen hotar nu hela sporten. Flera sumobrottare har erkänt att de satsat stora summor pengar på baseboll vilket anses omoraliskt och har därför fått det japanska folket att rasa.

Ordnade biljetter åt maffian

Ett antal storstjärnor har också stängts av för användning av marijuana och hela sporten utreds nu för sina starka kopplingar till den japanska maffian. Det förekommer även anklagelser om uppgjorda matcher och i maj hjälpte två sumocoacher flera kända maffiamedlemmar att få biljetter på bästa plats intill ringen.

Det har fått det sändande bolaget NHK att stoppa alla live-sändningar från tävlingarna för första gången sedan 1953 när bolaget började sända.

Pressas av polisen

– Sumon står inför en sådan kris som bara inträffar vart hundrade år. Vi uppmanar dem att genast ta till kraftiga åtgärder, säger NHK:s ordförande Shigeo Fukuchi enligt AP.

Även polisen sätter press på sporten.

– Sumon måste se till att helt få bort den organiserade brottslighetens påverkan. De har fortfarande mycket jobb framför sig, säger ordföranden för det nationella säkerhetsrådet Hiroshi Nakai.

ARTIKELN HANDLAR OM