”Jag grät på Arlanda”

Guldhjältinnan Anette Norberg var nära att inte komma iväg till OS

Foto: AP
Anette Norberg.
SPORTBLADET

Glädjen var hejdlös när lag Anette Norberg säkrade sitt andra OS-guld i Vancouver tidigare i år.

Men bara veckor innan mästerskapen såg det ut som att lagkaptenen inte ens skulle åka till Kanada.

– Mitt liv hade varit en berg och dalbana under flera år. Jag grät på Arlanda när vi åkte iväg en tidig morgon i början på februari, säger Norberg.

Anette Norberg, 43, höll på fredagen sitt sommarprogram i P1.

Innan hade hon berättat att hon tänkte prata om hur det är att vara elitidrottare och om känslorna som strömmar genom kroppen när man tävlar i ett OS.

Norberg har tillsammans med sitt lag vunnit två OS-guld och hon vet varför hon blivit så framgångsrik.

– Jag har aldrig lyckats hitta något som är roligare än curling, säger hon i P1.

– Jag har alltid haft en drivkraft att vara bäst, konstaterar hon.

Historiska

Lag Anette Norberg fick inte åka till OS i Salt Lake City men i Turin fyra år senare, 2006, blev de uttagna och tog hem alltihop.

Till 2010 i Vancouver var de en av Sveriges största medaljfavoriter och de bjöd på en av OS mest nervdarrande stunder. I finalen avgjordes när Cheryl Bernard i det kanadensiska laget missade sin sista sten i skiljeomgången.

Och återigen hade Lag Norberg skapat ett klassiskt OS-minne.

”Ville inte åka”

Men det var nära att Anette Norberg inte ens klarade av att åka till Vancouver.

– När det var två veckor kvar så ville jag över huvud taget inte åka, berättar den svenska lagkaptenen i sitt sommarprogram.

Hon hade precis upplevt en jobbig separation och skulle för första gången åka till ett mästerskap utan sin dotter. Men hon fick hjälp av SOK:s beteendevetare Olle Ahnfeldt och lyckades sluta tänka på det praktiska i en månad.

Nya utmaningar

Hur det gick är nu på pränt i historieböckerna. Bara två gånger tidigare hade en svensk tävlande försvarat sitt OS-guld.

I dag har Anette Norberg en ny pojkvän och fortsätter sitt jobb som avdelningschef på Folksam och har startat ett nytt projket som ska lära unga tjejer att man kan kombinera elitidrott med jobb, studier och familjeliv. Och hon ska nu med tre nya lagkamrater bygga upp ett nytt lag.