Trycker sin bok – med sitt eget blod

Köp Tendulkars självbiografi – för 550 000 kronor

SPORTBLADET

Han är världens största cricketstjärna.

Nu släpper Indiens Sachin Tendulkar, 37, sin självbiografi – som är tryckt i hans eget blod.

Foto: AFP

Sachin Tendulkar är en stor nationalikon i hemlandet Indien. Han anses vara den största stjärnan i cricket och har slagit de flesta rekorden inom sporten.

Nu finns slagmannens mytomspunna liv och väg till toppen av karriären på print. Men det är inte vilken biografi som helst. Sachin Tendulkars bok ska nämligen tryckas

i hans eget blod. Tendulkar Opus, som är bokens titel, är på 852 sidor kantade i bladguld. Biografin väger nästan 37 kilo och försättsbladet är av ett papper där cricketstjärnas blod blandats i pappersmassan.

Nej, du läste inte fel.

Som en religiös ikon

Indiern är djupt troende och anses av många i hemlandet som en religiös ikon.

Boken förväntas finnas tillgänglig i februari och summan för att ta del av Tendulkars omtalade liv hamnar på monstersumman 550 000 kronor – per exemplar. Bara tio exemplar av deluxe-upplagan ska tryckas och alla har redan förbeställts – till förlagets stora glädje.

– Det är inte allas kopp te. En del kanske finner det underligt, men det handlar om att Sachin Tendulkar är en religiös ikon för miljontals människor, säger Karl Fowler från bokförlaget Kraken Media till engelska tidningen The Guardian.

För en god sak

Den häpnadsväckande självbiografin är dock för en god sak. Alla intäkter från specialupplagan går till Tendulkars stiftelse för skolbygge i Bombay.

Men de som inte kan hosta upp en halv miljon kronor för deluxe-upplagan kan vara lugna. Boken kommer även släppas i två billigare utgåvor – en för 2000 dollar och en för 200–300 dollar.

– Boken kommer ut i februari, lagom till cricket-VM som ska spelas i Indien. Tidpunkten är perfekt, sä-ger Karl Fowler till The Guardian.

FAKTA

ANDRA STORSTJÄRNOR DU ALDRIG HÖRT TALAS OM

Squash: Ramy Ashour

Den 22-årige egyptiern blev den yngsta världsettan sen Khan-eran (då Jahangir och Jansher dominerade sporten på 1980-talet) i januari i år. Ramy Ashour har också som enda spelare två världsmästartitlar som junior och ynglingen från Kairo kan komma att dominera sporten för en lång tid framöver.

Badminton: Lee Chong Wei

Malaysiske Lee Chong Wei toppar överlägset världsrankingen i år. Men sin idolstatus i hemlandet lade han grunden för redan vid Peking-OS 2008. Hans silvermedalj där satte stopp för Malaysias tolv år långa medaljtorka och premiär-ministern Najib Tun Razak beskrev då Wei som Malaysias nationalhjälte.

Sumo: Hakuho Sho

2007 blev Hakuho Sho den blott fjärde icke-japanen att nå den högsta rankingen inom sumobrottningen: yokozuna. I fjol slog Sho rekordet för flest vinstmatcher inom ett kalenderår då han vann 86 av sina 90 fajter.

Mongolen är sportens ohotade superstjärna.

Lacrosse: Paul Rabil

Boston Cannons Paul Rabil är MLL:s (Major League Lacrosse) senaste MVP och vann poängligan förra säsongen. 25-åringen var länge en av sportens mest lovande spelare, hade en framgångsrik college-karriär och valdes av Boston som nummer ett i draften 2008.

Landhockey: Jamie Dwyer

Likt Lionel Messi utsågs australiern Jamie Dwyer till världens bäste inom sin sport 2009. Och precis som Messi lär Dwyer ha goda chanser att försvara sin titel i år. I våras ledde lagkaptenen Dwyer sitt Australien till landets första VM-guld på 24 år.

Sammanställning: Oskar Magnusson