Tjuv- och kontrolljakt i orienteringsskogen

Liga stal för dyra pengar – mer säkerhet än någonsin

Foto: Mikael Fritzon
FOLKFEST  O-ringen har landat i Örebro. Och med den tjuvarna. För att skydda folkfesten är mer säkerhet än någonsin inhyrd.
SPORTBLADET

Buset har hittat till orienteringsskogen.

Efter att en liga plundrat tävlingen på stora mängder utrustning och värdesaker är säkerheten i år större än någonsin.

– Campingplatsen är som ett smörgåsbord för tjuvar, säger Robert Gunnarsson, O-ringens säkerhetschef

Världens största orienteringsäventyr, tävlingen O-ringen, pågår för fullt i Örebro.

Under fem dagar kommer 20 000 orienterare från ett 40-tal nationer världen över att springa i skogarna. Och när de gör det, är deras värdesaker ofta obevakade.

– Dagtid när de tävlande är ute i skogen är campingplatsen ett smörgåsbord för tjuvarna, säger Robert Gunnarsson, O-ringens säkerhetschef, till Sportbladet.

Stal för halv miljon

Förra året drabbades tävlingen av en liga som stal stora mängder utrustning och värdesaker. Bland annat plundrades Team Sportias tält och varor för över en halv miljon kronor försvann.

– De stal också otaliga cyklar, massor med både gamla cyklar och nya fina mountainbikes som de sedan grävde ner i skogen, säger Robert Gunnarsson.

I den bästa av världar har orienterare kastat sin ryggsäck under en toalettvagn, sprungit sitt lopp, duschat och sedan hämtat den ryggsäck.

Men den tiden är förbi, säger säkerhetschefen.

– Nu tar buset alla ryggsäckar de kan hitta, i hopp om att få tag på någon mobil eller laptop, säger Robert Gunnarsson.

”Är som poliser”

För att undvika att årets tävling ska följa i fjolårets dystra fotspår har man lagt en kvarts miljon kronor på olika säkerhetsåtgärder.

– Vi har en massa säkerhetsvakter som går i skift, väktare som patrullerar på nätterna och ordningsvakter. På polisens inrådan har hela området klassats som paragraf tre, vilket innebär att ordningsvakterna har helt andra befogenheter än tidigare. De är som poliser på området och kan omhänderta och gripa. Förhoppningsvis så får det här tjuvarna att dra öronen åt sig, säger Robert Gunnarsson.

Notan för det kostsamma säkerhetskalaset hamnar hos deltagarna.

– Men de verkar faktiskt acceptera det. Ingen vill ju ha de här stöderna, säger Robert Gunnarsson.