Jönssons miljonklipp: Får två miljoner extra

Foto: bildbyrån
Klirr i kassan När Jan Jönsson tillträder det nya jobbet som tränare för RBK får han miljonbelopp i löneökning.
SPORTBLADET

Det klirrar till rejält i Jan Jönssons plånbok den 1 januari 2011.

Enligt norska Aftenposten blir flytten till Rosenborg ett miljonklipp för Stabæktränaren.

Svenskens nya lön är – minst – 5,4 miljoner kronor.

Foto: AP
På listan Forne Manchester United-spelaren och nuvarande reservlagstränaren Ole Gunnar Solskjær pekas redan ut som Jan Jönssons efterträdare – när han slutar som tränare för Rosenborg.

Tre personer satt i hemliga möten med RBK i vintras.

En av dem var en anonym dansk tränare.

En av dem var Esbjergs Troels Bech.

Och en av dem var Jan Jönsson.

– Vi hade möten med alla tre, men det var efter samtalen med Jönsson som vi kände att han var den rätte för oss, säger klubbens styrelseordförande Terje Svendsen till Aftenposten.

Försökte ett halvår

Efter mötet i Köpenhamn, där Svendsen, Erik Hoftun och Trond Alstad representerade Rosenborg, funderade styrelsen på hur de skulle få Stabæk att gå med på att släppa tränaren. Det tog ett halvår, men den 27 juni fick de grönt ljus.

– Efter en dag med förhandlingar så satt signaturen på kontrakten, berättar en nöjd Svendsen.

– Vi tvivlade inte på att han var vårt förstaval. Den fotbollen han vill spea, den sortens person han är och de idéer som han när det gäller fotboll gör att vi var säkra på att han är vår man, säger klubbens sportchef Erik Hoftun till Aftenposten.

Två miljoner i lönelyft

Och klubbens ivrighet att få Jönsson har visat sig genom mer än bara fagra ord. De har även gett svensken ett rejält lönelyft. Den exakta summan är hemlig, men klubben försäkrar Aftenposten om att Jan Jönsson ligger på samma nivå som Erik Hamrén gjorde.

Enligt de norska skattetabellerna hade Jönsson cirka 3,5 miljoner kronor i lön år 2008 som tränare för Stabæk. Hamrén tjänade samma år 5,45 miljoner kronor, vilket innebär att Jönssons nya jobb kan ge nästan två miljoner mer i kassan.

Jakt på efterträdare

Men samtidigt avslöjar klubben att Jan Jönsson inte nödvändigtvis kommer att bada i pengar allt för många år. De tittar redan på vem som ska efterträda svensken, som inte ens tillträtt sitt jobb än. Enligt Aftenposten är Ole Gunnar Solskjær den hetaste kandidaten. Något som styrelseordföranden Terje Svendsen bekräftar.

– Vi har pratat med Ole Gunnar under lång tid och har kontinuerlig dialog med honom. I en klubb som Rosenborg måste vi tänka långsiktigt och han är ett namn som vi har uppskrivet, säger Svendsen till Aftenposten.