Armstrong utreds – av federala åklagare

Foto: AP
Utreds Lance Armstrong har anlitat en Los Angeles-baserad advokat som ska hjälpa honom mot dopinganklagelserna.
SPORTBLADET

Det är ryktena som aldrig vill dö.

Nu utreds återigen sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong för doping – igen.

Den här gången av federala åklagare.

Det är den anrika tidningen Wall Street Journal som avslöjader den pågående utredningen.

Huvudutredare är specialagent Jeff Novitzky som arbetar för amerikanska Food and Drug Administration. Till sin hjälp har han två federala amerikanska åklagare, baserade i Los Angeles. Tillsammans ska de utreda dopingindustrin inom cykelvärlden – och de har ett speciellt fokus på Lance Armstrong.

Namngav kollegor

Utredningen tillsattes efter att forne cyklisten Floyd Landis i april skickade ut mejl till flera arrangörer och berättade om den utbredda dopingen inom sporten. Floyd Landis, som vann Tour de France 2006 men sedemera fick vinsten annulerad, berättade i mejlen om hur han själv dopat sig, men namngav även flera av sina forna kollegor och sa att de också använt illegala droger.

Bland de utpekade fanns Lance Armstrong.

”Hon hatar mig”

Åklagarna har nu kallat in ett flertal vittnesmål från personer i branschen – och i Lance Armstrongs närhet – för att reda ut vad som egentligen hänt under Armstrongs år som proffs. Wall Street Journal skriver att den federal gruppen bland annat tagit del av vittnesmål givna under ed av bland andra Armstrongs forna lagkamrat Stephen Swart, som vittnar om hur Armstrong pratat med honom om att använda EPO, en illegal substans som ökar antalet röda blodceller i kroppen.

Lance Armstrong har själv kallats till förhör där han förnekar anklagelserna och säger att han ”inte har en aning” om varför Swart anklagade honom.

Den federala gruppens papper innehåller även vittnesmål från en annan lagkamrat, Frankie Andreu, och dennes fru, Betsy. Båda vittnar om hur de råkat höra Lance Armstrong erkänna för läkare hur han använt dopningspreparat under ett läkarbesök i Indiana 1996.

Även här förnekar Armstrong anklagelserna och konstarerar bara att Betsy Andreu ”hatar mig”.

Kan åtalas

Åklagarna har även pratat med flera andra cyklister och ytterligare en gammal lagkamrat till Amstrong, Tyler Hamilton, bekräftade för Wall Street Journal genom sin advokat att han kallats för att vittna förra fredagen.

Armstrong har anlitat Los Angeles-advokaten Bryan Daly för att representera honom i den federala utredningen. Wall Street Journal skriver att det är högst osannolikt att Armstrong kommer att åtalas för fusk, men att det däremot finns en möjlighet att han åtalas för antingen bedrägeri – för att ha tagit emot vinstpengar om loppen inte gått rätt till – eller mened för att han ljugit i tidigare förhör.

ARTIKELN HANDLAR OM