Åt sig till toppen

Då: lätt som en plätt
Nu: världens största

SPORTBLADET

Hört talas om Hakuho Sho? Tänkte väl det.

I veckan vann han högsta klassen i sumo i Japan och är den ende som får kalla sig yokozuna – sumons högsta grad.

Han är en världsstjärna i Japan och anses av många som en av de största genom tiderna.

Sumo-världen är en djungel av olika benämningar på grader och klasser. Mongolen Hakuho Sho, 25, tävlar i den högsta klassen och har nått den högsta graden, yokozuna. Graden är han just nu ensam i världen att inneha och en av fyra icke-japaner som någonsin lyckas nå så högt.

Tre raka 15–0 vinster

I veckan tog han sin tredje raka 15–0 vinst. Det har ingen annan gjort före honom, men livet som sumobrottare har inte alltid varit lätt.

– När jag kom till Japan var jag 15 år gammal. Jag kunde inte ett ord japanska, jag hittade inte och jag visste egentligen ingenting. Sumo-världen är väldigt, väldigt tuff, säger Hakuho Sho till Japan Times.

– Det var inte bara träningarna som var jobbiga, utan allt var väldigt, väldigt jobbigt för mig. Allt jag kan säga är att jag lärde mig att uthärda det. Därför kan jag vara här framför er i dag. I dag kan ni se att jag har ett glatt ansikte och tänka att jag måste vara glad. Förut var det inte så.

Vägde bara 62 kilo

När Hakuho Sho kom till Japan vägde han bara 62 kilo och inget sumo-stall ville ta emot honom. Nu väger han 153 kilo och anses av många som värld-ens genom tiderna bästa sumobrottare.

Nu tycker han inte längre att det är jobbigt att bo i Japan.

– Jag vill ha möjligheten att stanna i Japan och bidra till sumo-världen där.

FAKTA

Så äter en sumobrottare

Skippar frukost Att inte äta frukost sänker ämnesomsättningen och kan leda till att man vräker i sig senare under dagen.

Äter två gigantisak mål Ett normalintag av kalorier för en man är 3 000–3 500/dygn. En sumo-brottare konsumerar 20 000 kalorier/dygn. Sumobrottare får i sig alla sina kalorier på två måltider, den senare så nära sömn som möjligt för att kroppen ska ta upp födan så långsamt som möjligt och omvandla den till fett.

Dricker öl till maten En sumobrottare kan dricka upp till sex öl till maten. Ölen består av ”tomma kalorier” – vilket betyder att den inte har något näringsvärde med undantag för att tillhandahålla energi, det innebär att ölen lagras som fett.

Träna på tom mage Motion ökar ämnesomsättningen, men träning på fastande mage sänker faktiskt ämnesomsättningen på sikt. Detta beror på att kroppen försöker spara så mycket bränsle som möjligt genom att ransonera vad som finns tillgängligt.

Sociala måltider Genom att äta med andra och umgås tenderar vi att äta mer mat eftersom det då tar längre tid att bli mätt.

Sov efter maten Sumobrottare sover vanligen fyra timmar direkt efter lunch. Detta tillåter att kalorier lagras som fett i kroppen i stället för att användas som energi.