Så räddar du sportsommaren

SPORTBLADET

Fotbolls-VM är över. Friidrotts-EM går åt helsike. Och inte ens solen kan man lita på. Men sommaren

behöver inte vara förstörd: Sportbladet har listan på filmerna som räddar en regnig semester.

Remember The Titans – 1999

Samtidigt som USA skakas av raskravaller och upplopp beslutar sig skolmyndigheten i Alexandria, Virginia, att stadens två rasåtskilda fotbollslag ska slås ihop. Man utser det färgade lagets tränare, Herman Boone (Denzel Washington) till huvudtränare och det vita lagets tränare Bill Yoast (Will Patton) till hans assistent.

Aftonbladets betyg:

Tjejligan – 1992.

När männen rycker in vid andra världskriget upprättas en kvinnlig baseboll-liga. Systrarna Dottie och Kit kommer med i laget som leds av den före detta baseboll-hjälten Jimmy Dugan (Tom Hanks). I takt med att de blir allt bättre drar de alltmer publik. Men mellan systrarna uppstår en rivalitet.

Aftonbladet betyg:

Bull Durham – 1988

Filmen med Kevin Costner och Susan Sarandon i huvudrollerna berättar historien om ”Crash” Davis (Costner), som på planen ska träna upp nykomlingen ”Nuke” LaLoosh (Tim Robbins), men som vid sidan

av planen slåss med honom om att vinna Annie Savoys (Sarandon) hjärta.

Aftonbladet betyg:

Hoosiers (Best Shot, Basketligan) – 1986

Filmen utspelar sig under 1951-1952, när alla gymnasieskolor i Indiana, oavsett storlek, tävlade i en enda stor turnering. Gene Hackman spelar huvudrollen som Norman Dal, en nyanställd tränare med ett mörkt förflutet.

Aftonbladet betyg:

The Hustler – 1961

Paul Newman spelar Eddie och Jackie Gleason gör rollen Minnesota Fats i filmen som enligt samstämmiga kritiker har toppenskådisar, toppenregi och toppenmanus.

Aftonbladet betyg:

Million Dollar Baby – 2004

Clint Eastwood spelar den åldrade Frankie Dunn, boxningstränaren som en gång börjat som en skicklig ”cut man” med uppgift att sy ihop trasiga boxare så att matcherna kan fortsätta. En dag kommer Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) in till hans gym. Hon är 31 år, fattig, envis och vill bli en framgångsrik boxare.

Aftonbladet betyg:

Tjuren från Bronx – 1980

Klassas i flera omröstningar som boxningsvärldens – och sportvärldens – absolut bästa film. Handlar om boxaren Jake La Motta (Robert De Niro) som i ringen är ostoppbar tack vare sin vrede, men som samtidigt använder den till misshandla sin fru och bror.

Aftonbladet betyg:

The Wrestler – 2008

I slutet av 80-talet stod wrestlaren Randy ”The Ram” Robinson på toppen av sin karriär. Tjugo år senare är hans stjärnstatus ett minne blott. Inför en stor jubileumsmatch mot forne ärkefienden ”The Ayatollah” ser livet ut att ljusna för den ärrade kämpen, men hans kropp klarar inte hur mycket stryk som helst.

Aftonbladet betyg:

Breaking Away – 1979

19-årige Dave har just tagit studenten tillsammans med sina tre vänner, Cyril, Moocher och Mike. Nu tillbringar han dagarna med att cykla och har en dröm om att tävla med italienarna i en stor cykeltävling en vacker dag.

Aftonbladet betyg:

Skruva den som Beckham – 2002

18-åriga Jess lever inte upp till föräldrarnas förväntningar. Hon är ingen traditionell indisk tjej. Hon vill spela fotboll, som hennes store hjälte David Beckham. En dag upptäcks hon av och får chansen att spela i det framgångsrika lokala fotbollslaget ”Hounslow Harriers”.

Aftonbladet betyg:

Tin Cup – 1996

Roy McAvoy (Kevin Costner) tror att hans golfkarriär snart är över. Men då dyker den vackra Molly Griswold (Rene Russo) upp på golfbanan. Hon lyckas inspirera Roy så han får nya krafter och börjar ta sig själv på allvar igen.

Aftonbladet betyg:

Miracle – 2004

Ingen tror att USA:s nye hockeycoach Herb Brooks (Kurt Russell) kommer att lyckas när han presenterar sitt OS-team till Olympiska vinterspelen 1980 i Lake Placid. Brooks brinner för den omöjliga idén att av ett gäng collegegrabbar skapa ett lag som kan besegra Sovjetunionens oslagbara hockeymaskin.

Aftonbladet betyg:

Seabiscuit – 2003

Året är 1937 och USA har genomlidit nästan ett halvt decennium av depression. Det blir återigen tillåtet att spela med pengar och kapplöpningssporten får ett rejält uppsving. Tre män sätter sitt hopp till hästen Seabiscuit, en oslipad dimant.

Aftonbladet betyg:

Chariots of Fire (Triumfens ögonblick) – 1981

Två löpare i det engelska laget börjar sin jakt på ära och berömmelse inför OS i Paris, 1924. Men den största utmaningen bär de inom sig själva. Triumfens ögonblick vann fyra Oscarstatyetter, inkluderat bästa film, och är den sanna historien om Harold

Abrams och Eric Liddell.

Aftonbladet betyg:

Days of Thunder – 1990

Filmen exploderar i några av de mest spektakulära racingsekvenser som någonsin fångats på film. Tom Cruise spelar racer­föraren Cole Trickle som upptäcks av

affärsmannen Tim Daland (Randy Quaid). Han ger honom en plats i laget för att tävla om Winston Cup i Daytona 500.

Aftonbladet betyg:

Invictus (De oövervinnerliga) – 2009

Den sanna historien om hur Nelson Mandela tillsammans med kaptenen för Sydafrikas rugbyteam försöker ena landet genom sporten under 1995 års World Cup Championship. Den nyvalde presidenten tror att han, trots rasmotsättningar och apartheid, kan ena folket med hjälp av det nationella intresset för sporten.

Aftonbladet betyg: