SKRÄCKBILDERNA

Kinesiska barn fortsätter drillas hårt till gymnaster: ”Fruktansvärt”

Foto: REUTERS
SPORTBLADET

Utredningar gjorda av det internationella gymnastikförbundet och fråntagna OS-medaljer efter åldersfusk.

Trots det kommer nu nya skräckbilder på kinesiska barn som drillas till gymnaster.

– Det är fruktansvärt, säger den före detta svenska förbundskaptenen Staffan Söderberg, som inte tror på någon förändring inom kort.

Foto: REUTERS

– Man måste sätta in det i ett större perspektiv. Det här är ett samhällsproblem i Kina, man har ofantligt mycket att förändra.

”Måste valt det”

Att Dong Fang­xiao blev av med sina OS-medaljer från 2000 efter att det visat sig att hon var två år för ung för att delta i OS tror Söderberg inte kommer att påverka den Kinesiska synen.

I Peking-OS uppstod samma diskussion igen när det fanns indikationer på att segrarinnan i barr var två år yngre än hon utgav sig för att vara, men de fanns inga bevis.

– Framförallt kommer det ju inte ändra deras syn på barnuppfostran och barnaga, säger Söderberg som inte har några problem med hård träning i ung ålder.

– Men det måste vara på barnens villkor. De måste ha valt det själva.

Tror på förbättring

Men gymnastiktränaren tror inte på att stänga dörrarna till kinesisk gymnastik.

– Man ska inte använda idrotten som ett politiskt slagträ. Jag tror att det är bra att ha ett samarbete och utbyte, det kanske kan påverka, säger Söderberg som inte tror att framtiden är nattsvart.

– Förr var det väldigt tufft i Rumänien och Ryssland också, men där har det blivit bättre i takt med att samhället har förändrats och det tror jag kommer hända i Kina också.