Anna Lindberg lägger av efter OS

"Dags att göra något annat".

SPORTBLADET

London blir slutpunkt för Lindberg

Att bli mamma har varit höjdpunkten i livet.

Anna Lindbergs nysatsning handlar om att få göra ett femte OS 2012. Det blir slutpunkten som elitidrottare.

– Sedan är det dags att göra något annat, säger hon.

Foto: Jerker Ivarsson
Siktar på ett sista OS – sen lägger Anna Lindberg av. Bilden från OS i Peking 2008.

Boforshopparen kom tillbaka med dunder och brak när hon tog EM-silver på enmeterssvikten i tisdags, trots att hon gör sitt första internationella mästerskap på två år. Träningsmässigt var hon borta från simhoppet i ett år då hon födde sonen Yelverton i maj förra året.

Femte OS lockar

På lördagen väntar tremeterssvikten som också är OS-gren. Det är just ett femte OS i London som lockar med comebacken. Simmaren Lars Frölander siktar på London för att göra sitt sjätte OS, men Lindberg har inga planer på att bräcka honom.

– Nej. Det känns nästan som att man är på övertid nu. Det kommer att bli svårt när man ska sluta, men så blir det nog oavsett när man gör det. Jag har hållit på så länge, nästan hela mitt liv. Det är viktigt att man går vidare.

”Annat som är viktigare”

Lindberg ser bara fördelar med att kombinera livet som förälder och elitidrottare på världsnivå.

– Den största förändringen är att nu så finns det något annat i livet som är viktigare. I bland kan idrotten bli så stor och viktig så att det nästan blir negativt. När det inte stämmer så blir man vansinnigt frustrerad. Nu känner jag att om jag gör ett litet sämre träningspass så kommer man ändå hem och kan släppa det på ett annat sätt. Det är jättepositivt. Sedan gillar jag barn och när man får ett eget så är det så stort, det är svårt att beskriva, barn ger så mycket glädje. Man är nog lite mer avslappnad.

Bytte ut

Hon räknar med att tävlingen på tremeterssvikten blir svårare än silversuccén på en meter. Hon gjorde comeback på trean först i maj och har bytt ut 2,5 volt framåt mot 3,5.

– Det är inte säkert att man får toppoäng på ett nytt hopp, men bara att man har tagit in ett nytt hopp gör att man känner att man gått framåt ganska mycket. Man vill alltid hoppa sitt bästa när det är tävling, och om jag hoppar riktigt bra så kan det räcka relativt långt, säger hon.

Kanske ända till en ny succé.

ARTIKELN HANDLAR OM