Så lockades Federer till Stockholm Open

SPORTBLADET

Månader av sms har gett resultat.

Med hjälp av en extra "tiggarrunda" hos sponsorerna är nu Roger Federer klar för Stockholm Open.

– Vi har fått en kompisdeal av honom, säger tävlingsledaren Thomas Johansson.

Det krävdes ett idogt jobb för att ordna tennishistoriens sannolikt främste spelare till Stockholm Open. I går presenterade tävlingsledningen att Roger Federer är klar, men egentligen har det varit på gång i nio månader.

”En väldigt bra relation”

Det var då Jonas Björkman och Thomas Johansson tog över – och direkt skickade ett sms.

– Vi hade väldigt bra relation redan när jag var aktiv. Vi har haft kontakten ända sedan dess. Federer gillar Sverige eftersom han länge hade Peter Lundgren som tränare, säger Johansson.

Det krävdes också pengar.

Utöver prispengarna var Federer 2008 garanterad 4,2 miljoner i startpengar och 800 000 i segerbonus varje turnering. För att få ihop de extra miljonerna tog Björkman och Johansson en sista runda bland sponsorerna för att be om extra bidrag. Det lyckades.

– Det hade aldrig gått utan dem. Vi sa att man bara får en sådan här chans en gång i livet. Alla var på samma linje, att Sverige ska få se tidernas kanske främste idrottsman, säger Johansson.

Hur mycket betalar ni?

– Det stannar mellan oss. Vi har fått kompisdeal av honom, men jag går inte in på några summor.

”Han är jättetänd”

Håller du och Federer kontakten nu?

– Vi pratade för en halvtimme sedan. Han är jättejättetänd.

Federer hälsar till turneringens hemsida att han är laddad.

– Jag spelade Stockholm 2000 och har mycket goda minnen från Kungliga Hallen. Det var meningen att jag skulle spelat för två år sedan men mitt schema var för tufft. I år har jag lagt upp ett bättre schema som gör att jag kan komma väl förberedd till tävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM