Legendaren som aldrig lägger av

Brett Favre, 40, har ångrat sig – igen

Foto: AFP
fortsätter Brett Favre kan inte slita sig från amerikansk fotboll och i?går meddelade han för omvärlden att han fortsätter med Minnesota Vikings.
SPORTBLADET

Han har lagt av och gjort comeback, lagt av och gjort comeback, lagt av och gjort comeback igen.

Nu bjuder Cirkus Brett Favre på en sista show.

– Jag kan inte lova att jag klarar mig igenom säsongen, säger 40-åringen.

Foto: AP
REKRYTERAD – AV SPELARNA Minnesota Vikings fick nog av att vänta på Brett Favre. Med drygt tre veckor kvar till säsongspremiären skickade NFL-klubben tre av sina bästa spelare till Favres hem i Mississippi. Uppdraget: få med sig stjärnan på flyget tillbaka. Kuppen lyckades, och i går gjorde Favre sin första träning med laget inför säsongen. ”Jag är här för att ha roligt, och för att hjälpa de här killarna att vinna”, säger han.

Mytomspunne quarterbacken Brett Favre är en av de största stjärnorna i amerikansk fotboll.

Han är också en av de mest veliga.

Redan våren 2008 satt han med tårar i ögonen och förklarade att karriären var över – bara för att ångra sig ett par månader senare. Sedan dess har varje sommar handlat om samma fråga: Spela eller inte?

I går bestämde sig Brett Favre – han gör comeback för tredje gången. De stora amerikanska tidningarna och tv-kanalerna vallfärdade till Minneapolis för att bevaka legendarens återkomst till Minnesota Vikings.

– Jag är skyldig klubben att göra ett till försök, säger Favre efter sin första träning.

Bästa säsongen 2009

Försäsongslägret har pågått i flera veckor, men Vikings var villiga att vänta extra länge på sin spelfördelare. 2009 gjorde han sin kanske bästa säsong i karriären, innan ett ödesdigert misstag i slutspelet satte stopp för framgångssagan.

– Det kändes som ödet – att VI skulle vinna. Jag var så nära, så nära att ta de här killarna till Super Bowl, säger Favre.

Super Bowl är målet även den här säsongen.

– Vi har ett väldigt bra lag, och chansen att lyckas här är mycket större än på flera andra ställen.

Han fyller 41 år i oktober och spelar på en nyopererad fot.

”Jag kan inte klaga”

Men skadeproblemen verkar inte skrämma Favre, som inte missat en match sedan han blev ordinarie i Green Bay 1992.

– Jag har spelat 309 raka matcher, jag kan inte klaga. Jag kan inte lova att jag klarar mig igenom säsongen. Men det kunde jag inte göra när jag var 21 år heller, säger han.

Efter årets säsong är det definitivt över, säger Brett Favre.

Det har han dock sagt förut. Typ tre gånger, för att vara exakt.

FAKTA

TITTA, HÄR ÄR FAVRES KARRIÄR, KLUBB FÖR KLUBB:

Atlanta Falcons, 1991.

Draftad för att bli klubbens stora quarterback, men Favre nötte bänk och blev bortbytt efter bara en säsong. Varför?

– Jag kunde inte hålla honom nykter, kunde inte hålla honom borta från barerna i Atlanta. Så jag skickade honom till ett ställe där de stänger gatorna klockan 21 – Green Bay, minns dåvarande coachen Jerry Glanville.

Green Bay Packers, 92-07.

Glanvilles plan funkade utmärkt – i alla fall för Green Bay Packers. Här blev strulpellen Favre en av NFL-historiens största quarterbacks. Han satte flera NFL-rekord, vann tre raka MVP-titlar 1995–1997 och blev Super Bowl-mästare 1997. Våren 2008 förklarade Favre med tårar i ögonen att karriären var över. När han ett par månader senare ringde upp coach Mike McCarthy och bad om att få göra comeback fick han ett nej – klubben hade gått vidare. Trotjänaren Favre blev istället bortbytt till New York Jets i en mycket uppmärksammad affär.

New York Jets, 2008.

Stark inledning, fiaskoartad avslutning. Skador bidrog till ett rejält ras för både Favre och Jets, som missade slutspel. Efter säsongen bröt klubben kontraktet – och Favre la av. Igen.

Minnesota Vikings, 2009–

Att Favre skulle göra comeback var stort nog. Att det skulle ske i Minnesota Vikings, en av Green Bays allra värsta rivaler, var en sensation.

– Man måste gå över den där gränsen, våga ta den där chansen. Vid 39 års ålder kanske armen inte känns lika bra som när jag var 21, men här finns pusselbitarna som gör att det inte krävs lika mycket av mig, sa Favre.

I ny miljö gjorde han sin kanske bästa säsong någonsin, och hans återkomst till Green Bays hemmaarena Lambeau Field (seger 30–23 för Favre och Vikings) lockade den största kabel tv-publiken någonsin i USA.

I slutspelet tog det dock stopp i ett jättedrama mot blivande Super Bowl-mästarna New Orleans Saints. Favre kastade den ödesdigra felpassning som sänkte Minnesota, och hans succésäsong fick ett bittert slut.

Efter säsongen följde månader av spekulationer och ”avslöjanden” i de amerikanska medierna. Så sent som i juli kom rapporter om att Favre skulle lägga av för gott – men i går tackade han ja till en andra säsong med Minnesota.