Dömd till fängelse för hustrumisshandel

Matti Nykänen knivhögg sin hustru blodig på julhelgen

SPORTBLADET

HELSINGFORS. Exbackhopparen Matti Nykänen, 47, dömdes i dag till fyra månaders fängelse för hustru- misshandel.

Sammanlagt måste Nykänen avtjäna ett år och fyra månader eftersom han var villkorligt frigiven då han knivhögg sin hustru blodig på julhelgen.

Foto: ap
Matti Nykänen.

Matti Nykänen anhöll om att få göra samhällstjänst, men Tammerfors tingsrätt ansåg det olämpligt eftersom Nykänen från tidigare har ett långt fängelsestraff och för att han begick det nya brottet bara en kort tid efter att ha frigivits villkorligt.

Nykänen har tre gånger tidigare dömts för misshandel. År 2004 dömdes han till över två år för att ha knivhuggit sin granne efter gräl om vem som var bättre i armbrytning.

Flera hugg med kniven

Den nya domen föll för att Matti Nykänen på juldagen kom hem från krogen och hamnade i gräl med hustrun Mervi Tapola, 57. När ambulans kom till platsen hade Tapola knivhuggits upprepade gånger. Hon hade också strypmärken på halsen som Nykänen åstadkommit med ett skärp.

I tingsrätten nekade den tidigare backhopparstjärnan till skuld och förklarade att han handlat i nödvärn efter att hustrun angripit honom med kniv. Skadorna uppstod då paret brottades och föll mot golvet, sade Nykänen.

Rätten valde att tro hustrun. Matti Nykänen säger att han överklagar domen till hovrätten. Därmed uppskjuter han verkställandet av straffet och skadeståndet på över 100 000 kronor som han ska betala hustrun med cirka ett år.

”Förlåter inte Matti”

Mervi Tapola är Nykänens fjärde fru. Paret gifte sig 2001, men hustrun har femton gånger anhållit om skilsmässa, men fjorton gånger ångrat sig.

Denna gång är det allvar, säger Tapola som är arvtagare till en rik släkt i Tammerfors.

– Jag kommer inte att förlåta Matti och ta tillbaka honom hur han än tigger om det.

FAKTA

Fyra OS-guld

Namn: Matti Nykänen.

Ålder: 47.

Född: 17.3.1963 i Jyväskylä.

OS-meriter: Fyra guld, ett silver 1984 och 1988.

VM-meriter: Fem guld, ett silver, tre brons.

Världscupen: 46 segrar åren 1982–1989.