Robert Laul: Så snurrigt, Sveriges populäraste idrottare ska hyllas mest – men är utan nominering

SPORTBLADET

Har ni också undrat varför Zlatan inte är nominerad till något pris på Idrottsgalan, inte ens till ”folkets” Jerringpris?

Nu har vi fått en delförklaring: han är FÖR populär.

Uppenbarligen har organisationen bakom galaspektaklet insett det löjeväckande i detta – och pressat in en lång Zlatan-hyllning i programmet som kompensation.

Totalt delas elvas priser ut och rent teoretiskt skulle Sveriges största idrottsstjärna nationellt och internationellt, Zlatan Ibrahimovic, haft chans på fem av dem: Årets manlige idrottare, Årets prestation, Hederspriset, Jerringpriset samt det redan offentliggjorda Bragdguldet som gick till herrstafettlaget i skidor.

Efter gallringar och omröstningar och ett par gallringar till står det klart att Zlatan inte ens är nominerad i någon kategori.

Spansk ligamästare, Champions League-semifinalist och Milan-målspruta i världens största och mest konkurrensutsatta idrott fotboll under 2010 vägde inte särskilt tungt vare sig för Idrottsakademins nomineringsjury eller Radiosportens journalister.

Misstanken: Skulle vunnit hela skiten

I stället får evigt unge kanotveteranen Anders Gustafsson äntligen dra på sig galakostymen och det finns fortfarande en risk att ”folket” röstar fram den totalt okända roddtjejen Frida Svenssons VM-guld i singelsculler som årets idrottsbedrift. Att döma av den flitigt visade TV-trailern där Ingemar Stenmark flinar glatt lägger ”Stenis” beslag på Hederspriset.

Inget över till Zlatan, alltså.

Mest uppseendeväckande, rentav löjeväckande, är så klart att Zlatan inte är ett av åtta nominerade röstningsalternativ till Jerringpriset. Priset instiftades 1979 till radiolegendaren Stig Jerrings minne som en ”folkets utmärkelse för respektive års bästa idrottsprestation”.

Dagens jury gör sin egen tolkning och vill undvika att vinnaren vinner för sin popularitet i stugorna snarare än vad han eller hon gjort i skidspår...f’låt inom sin idrottsgren.

Rakare tolkat: Zlatan fick tillräckligt med röster av ”folket” för att vara en av åtta nominerade under galan – men juryn strök honom då de misstänker att han skulle vinna hela skiten på sin popularitet.

Sifo-tvåan Kalla blir en vinnare

Förmodligen är radiomurvlarna helt rätt på det.

Under julhelgen publicerade Sportbladet och SVT en Sifo-undersökning som gav svart på vitt att Zlatan är Sveriges populäraste idrottare. Frågan som ställdes var ”Vilka tre nu aktiva Svenska idrottspersoner gillar du mest?”. Namnet Zlatan förekom på 25,8 procent av svaren. Då en Sifo-undersökning egentligen väger tyngre än alla sorters jury- och omröstningspriser kan man fråga sig vad jag egentligen tjafsar om – men så länge vi är överens om att det är snett att Zlatan inte fick bli nominerad är jag nöjd.

Tvåa i Sifo-undersökningen kom Charlotte Kalla, hela 15 procentenheter före närmaste konkurrent. Mot den bakgrunden är en gissning på Kalla som vinnare av Jerringpriset inte särskilt tokig. Och då tror jag inte att telefonisterna i första hand tänker på hennes OS-guld från förra vintern utan att de gillar tjejen. Alltså borde också Zlatan varit spelbar.

I de här banorna verkar även organisationen bakom galaspektaklet resonera. ”Ibra” finns med på länk och kommer att intervjuas av programledaren och Zlatan-imitatören Robin Paulsson, något som kan bli riktigt underhållande. Men det stannar inte där. Zlatan har ytterligare en egen punkt på programmet: en flera minuter lång hyllning till hans ära.

Å ena sidan bedöms Zlatan inte bra nog för att vinna något pris – å andra sidan är han den enskilda person som får mest speltid och förutbestämda hyllningar.

Är det inte rena snurren så säg.

ARTIKELN HANDLAR OM