Folkkär – då ratas Zlatan

Därför får stjärnan inte Jerringpriset: ”Vinna på meriter”

Zlatan ratas.
SPORTBLADET

För folkkär?

Då riskerar du att stjäla röster från de som ”egentligen” varit bäst.

Det är ett av skälen till att Zlatan Ibrahimovic inte är nominerad i någon kategori till Idrottsgalan.

– Jag tror att Zlatan hade tyckt att det vore märkligt att vinna Jerringpriset i år, säger radiosportens chef Jakob Sillén.

Det räcker inte att vara Sveriges överlägset bäste fotbollsspelare.

Får man tro Idrottsgalans nomineringar är Zlatan Ibrahimovic inte en av Sveriges fyra bästa manliga idrottare. Och enligt Jerrinprisets jury har exempelvis roddaren Frida Svensson, bandylandslaget och kanotisten Anders Gustafsson gjort större idrottsprestationer 2010.

– Han har haft säsonger som har varit bättre, även om det alltid är ett namn man diskuterar. Han har vunnit Jerringpriset tidigare, då var prestationen betydligt större, säger Jakob Sillén.

Folket gillade Zlatan

Sänks chanserna om man har vunnit tidigare?

– Nej, alla bedöms på samma sätt, men just Zlatan har haft säsonger som har varit bättre. Man får sätta det i relation.

Innan Jerringprisets fyramannajury tog ut sina 13 kandidater fick folket rösta. Där fick Zlatan gott om röster, men exakt hur populär vill inte radiosportens chef berätta.

– Han förekommer också i folkets röstning, säger Jakob Sillén.

I klarspråk: hade folket honom som topp-13?

– Det har vi inte exakt gått igenom. Vi hade röstningen som vägledning och fick tjugo namn som var mer eller mindre populära. De diskuterade vi.

Ska inte ”stjäla” röster

När Magdalena Forsberg tog fyra Jerringpris på fem år kritiserades upplägget för att premiera folklighet framför rena framgångar. Nu ser Jakob Sillén det som juryns ansvar att hindra för folkliga idrottare från att ”stjäla” röster från de som presterat bättre.

– Något vi alltid utgår från är att de som vi väjer ut ska ha en rimlig chans att vinna på sina meriter och inget annat, säger han.

”Grym idrottsman”

Så det är en fara om någon är jättepopulär men inte har så starka meriter just från det gångna året?

– Ja, precis. Nu pratar jag inte om Zlatan specifikt, utan mer generellt. Men Zlatan har varit sämre i jämförelse med tidigare år.

Stephan Rimér är med i den jurygrupp som nominerar till ”årets manlige idrottare”. Han ger ett sista skäl till att Zlatan ratats:

– Nomineringsperioden är från första november till sista oktober, så den säsong som mäts för Zlatan tog egentligen slut i maj förra året, säger han.

Tycker du det var korrekt att inte nominera Zlatan?

– Ja, jag står bakom de nominerade. Men han är en grym idrottsman.

Hur ense var ni?

– Vi går inte in på hur förhandlingarna har varit.

FAKTA

SÅ TAR JURYN BESLUT: DE BLIR UTVALDA

Årets manlige idrottare och årets prestation:

Första veckan i november tillsätter Idrottsakademin en nomineringsjury på tio-tolv personer. Lasse Granqvist är stående ordförande, resterande platser fylls av insatt idrottsfolk och statistiker.

Alla specialförbund får skicka in vad deras idrottare gjort under det gångna året. Bara prestationer som skett mellan första november året före och sista oktober räknas.

Juryn tar en dag då allt diskuteras. Skulle de vara oense sker röstning. Sedan är fyra namn uttagna till varje kategori.

Jerringpriset:

Under hösten får folket rösta fritt på sina favoriter.

Resultatet når fyra journalister på radiosporten – Bengt Skött, Per Josefsson, Martin Hedberg och Jakob Sillén – som har ansvar för att sålla.

Folkets val ska vägleda, men inte fälla avgörandet.

Juryn enas om 13 namn som presenteras i mitten av november. De åtta populäraste går vidare till en ny omröstning som avslutas under Idrottsgalan.

Här är de 13 som nominerades av juryn till Jerringpriset:

Therese Alshammar, simning

Lag Anette Norberg, curling

Björn Ferry, skidskytte

Marcus Hellner, skidor

Herrstafettlaget, skidor

Charlotte Kalla, skidor

Henrik Sedin, ishockey

Frida Svensson, rodd

Robin Söderling, tennis

Emma Green, friidrott

Anders Gustafsson, kanot

Herrlandslaget, bandy

Anja Pärson, alpint

De fem sistnämnda – Söderling, Green, Gustafsson, bandylandslaget och Pärson – är bortröstade och de åtta första är i nuläget kandidater till Jerringpriset.

Sammanställning: Kristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM