Stefan Holm: Jag tror och hoppas att Nadal gör om bragden som ingen lyckats med sedan 1969

SPORTBLADET

Inför Australian Open faller allt ljus på Rafael Nadal.

Spanjoren är i Melbourne för att

vinna sin fjärde raka Grand Slam-titel.

Lyckas han är det så stort att inte ens Roger Federer förstår det.

Andres Gimeno, Ken Rosewall, John Newcombe och Tony Roche var några av dåtidens giganter och tog sig 1969 till final i Australian Open, Öppna franska, Wimbledon respektive US Open.

Det – att de spelade en Grand Slam-final året då tvåöringen fortfarande fungerade som betalningsmedel i Sverige – var inte deras enda gemensamma nämnare.

I kampen om bucklorna förlorade de mot en och samma spelare – Rod Laver. Den vänsterhänte australiern vann, precis som 1962, en Grand Slam.

Född i Australien

”The Rocket”, som han kallas, föddes i Rockhampton men bor sedan många år i USA, i Carlsbad utanför San Diego. Han har blivit 72 år, besöker inte födelselandet speciellt ofta men kom till Melbourne 2009, med anledning av 40-årsjubileet.

Finaloffren Gimeno, Rosewall, Newcombe och Roche var också på plats, men Laver var givetvis den som alla ville prata med. Reportrarna flockades runt honom som flugorna angriper turister vid Ayers Rock.

Rod Laver svarade på frågor om stroken som vara nära att kosta honom livet och slagen som gjorde honom odödlig.

– Jag är stolt över vad jag har uträttat, sa han.

Det bör han vara. Enbart två manliga spelare har lyckats vinna en Grand Slam sedan 1905, då Australian Open avgjordes för första gången och tre Grand Slam-turneringar blev fyra.

Först ut var Donald

Budge, en storservande amerikan som 1937-1938 vann sex Grand Slam-turneringar i rad.

Vann allt – som junior

Att vinna de fyra största, mest klassiska och prestigefyllda turneringarna i följd är det absolut svåraste som finns inom tennisen.

Många av tidernas största spelare har inte varit i närheten av Lavers och Budges prestation. Jimmy Connors, John McEnroe, Björn Borg, Andre Agassi, Mats Wilander och Boris Becker vann ”bara” två Grand Slam-turneringar i följd. Stefan Edberg lyckades förvisso vinna samtliga juniortitlar 1983, men som senior vann han inte mer än en Grand Slam-tävling per säsong.

Inte ens Pete Sampras och Roger Federer har lyckats med konststycket, eftersom det gäller att inte bara vara bäst på hardcourt och gräs utan även på grus.

Det är ändå inte utan anledning som schweizaren, som är titelförsvarare i Melbourne, kallas tidernas största tennisspelare. Federer har inte nöjt sig med kapitel utan har skrivit egna rekordböcker med racketen som penna.

Federer vinner aldrig

16 Grand Slam-titlar, världsetta 237 veckor i följd,

23 raka Grand Slam-semifinaler ... Federer har kysst Australian Open-, Wimbledon- och US Open-pokalerna oftare än många män kysser sina fruar, men han har aldrig vunnit och kommer aldrig att vinna en Grand Slam.

Han har haft chansen två gånger, men en viss Rafael Nadal krossade drömmen genom att vinna Öppna franska-finalerna 2006 och 2007.

Nu, i Australien Open, är det ombytta roller. ”Rafa” vann Öppna franska, Wimbledon och US Open och är i Melbourne för att göra samlingen komplett.

Federer kan få sitt livs revansch, men jag är tveksam till om 29-åringen kommer att vinna någon mer femsetare mot Nadal. Faktum är att han, i Grand Slam-sammanhang, inte har besegrat sin främste rival sedan Wimbledon 2007.

Nadal är oomstridd

Andy Murray, Robin Söderling, Novak Djokovic, Nikolaj Davydenko och Tomas Berdych kallas också utmanare, men det är mest på papperet.

På tennisbanan är Rafael Nadal för stark, både fysiskt och mentalt, för att inte utnyttja tillfället. Han är den oomstridde tenniskungen, inte bara på grus. Ingen förstår hur det är möjligt men som världsetta har han utvecklat sitt spel flera klasser, inte minst när det gäller serve, grundslag och attackspel.

24-åringen hade förmodligen vunnit en äkta Grand Slam 2010 om han inte skadat knäet och tvingats bryta Australian Open-kvartsfinalen mot Andy Murray.

Nu har han chansen igen. Jag tror och hoppas att han tar den och upprepar ”The Rockets” bragd i Rod Laver Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM