Medaljläge för Helgesson

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

Vivi-Anne Hultén var den senaste. Viktoria Helgesson kan bli nästa.

Efter ett strålande kortprogram har Tibrodottern chansen att bli Sveriges första EM-medaljör i konståkning på 79 år.

– Det känns helt fantastiskt, säger Helgesson till TT.

Konståknings-EM i Bern, damernas korta program. Då slog Viktoria Helgesson till med kanske karriärens bästa åk. En nära prickfri insats – närvaro, åkteknik och hopp höll alla hög klass – gav säsongsbästa med nästan tio poäng, 54,70. Hon ligger fyra inför det fria programmet, och upp till schweiziskan Sara Meier på tredje plats är det mindre än fyra poäng.

– Det var mitt bästa någonsin. Jag åkte felfritt så när som på en piruett där jag fick lite avdrag, säger Helgesson.

Medaljläge, alltså. Och det var ett tag sedan Sverige senast fick en kvinna på konståknings-EM:s pall. Vivi-Anne Hultén är kanske inget bekant namn för gemene man. Men i Paris 1932 tog hon brons, och sedan dess har det varit blankt med blågula medaljframgångar. Nu kan 79 års väntan snart vara över. Men Helgesson ligger lågt.

– Jag hoppas på ett felfritt program i morgon (läs: i dag), mer vill jag inte säga.

– Men det långa programmet har varit mitt starka hela säsongen, så det känns väldigt bra.

För en annan nordbo går det ännu bättre. Finländskan Kiira Korpi (63,50) leder inför lördagens fria program och ser ut att hålla fast vid en god blåvit tradition de senaste åren. På damsidan har Finland fått med sig medalj varje år sedan 2007. Korpi har drygt tre poäng till godo på ryskan Ksenia Makarova och ytterligare två på Meier.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM