Genant avslöjande för Svenska Spel

Sandebäck: Bolaget får INTE flagga vissa spelare

SPORTBLADET

Svenska spel misstänks för det som precis hela spelbranschen gör.

Sänker oddsen när proffsen hittar ”överodds”.

Upprörande?

Ja, kanske.

Men främst väldigt klantigt.

Inga ordinarie bolag vill veta av ”bettingsuperproffsen”. Spelarna som med en otrolig disciplin letar så kallade ”utstick”, eller med andra ord ”överodds”. Genom att vara mer påläst, hitta utsticken, så slår de få bettingproffsen de stora spelbolagen. Dag ut och dag in.

Och naturligtvis är det inget spel-bolag som tycker det här är kul.

Spelarna som vinner mycket, eller spelar uteslutande på oddsutstick, blir till slut ”flaggade”. Det vill säga spelbolagen sänker oddsen så fort en ”flaggad” spelare har gjort sitt spel. Det ibland till och med innan han ens har fått igenom hela sitt tilltänkta spel.

Upprörande?

Ja, kanske.

Fast samtidigt får alla företag själva bestämma vilka kunder de vill ha.

Oddset, priset i butiken, styr de ­själva också över.

Det är dock en STOR skillnad som gör avslöjandet lite genant.

Svenska spel ska inte jobba under sådana här premisser – vi har lagar och en Lotteriinspektion som inte tycker det här är okej. Svenska spel får INTE ”flagga” vissa spelare.

Det får däremot de utländska bolagen som inte råder under Lotteri­inspektionen.

Som att skänka bort varor

Jan Helander berättar om Svenska spels ”flaggningar”, precis som min vän Kalle, som lever på spel sedan fem år tillbaka.

Jag tror inte det är någon hög chef som bestämt att Svenska spel-spelarna ska bli ”flaggade”, om det nu förekommer. Utan det här är oddssättarna/­riskbedömarna ”på golvet” som i sin iver och arbetslust gör allt för att inte proffsen ska slå dom på fingrarna.

Oddssättarna är känsliga, oftast män, som absolut inte vill se sig besegrade av proffsen dag ut och dag in. De kan bäst själva...

Varför sänks oddsen så fort en ”flaggad” spelare gör sitt spel?

Oddssättarna/riskbedömarna vet att så fort en ”flaggad” spelare har hittat ett överodds så kommer den stora massan av spelare strax efteråt. Och inget spelbolag vill bjuda på överodds – det är som att skänka bort varor i en butik. Eller i alla fall sälja varorna med förlust.

ARTIKELN HANDLAR OM