Skellefteå straffade SSK

Mikko Lehtonen matchvinnare

SPORTBLADET

Två straffläggningar, två vinster.

Men det är ingen slump utan medveten träning som ligger bakom:

– Jag gillar att träna straffar och har väl ett hundratal varianter, säger Skellefteås segerskytt Mikko Lehtonen.

Att det var just han som avgjorde straffläggningen (4–3) efter en jämn match förvånade inte Skellefteåtränaren Anders Forsberg:

– Nej, Mikko är en jättebra straffskytt. Han sätter dem jämt på träning. Men han är ännu bättre när han skjuter tidigt, han har ju ett jättebra skott. Den han gjorde i dag var ny variant. Jag trodde han skulle göra en lång, lång dragning men nu blev det finta, bromsa och så lägga den mellan benen i stället. Men den såg bra ut, konstaterar Forsberg.

Tränar straffar

Han tycker – till skillnad från många andra hockeytränare – att man visst både kan och bör träna aktivt på straffar:

– Absolut. Vi kör varannan träning men oftast får alla bara lägga varsin straff. Man har en och då ska man göra mål på den, det är där man visar att man är den som ska lägga straffarna på matcherna. Och de tre första vi använder – Joakim Lindström, Erik Forsell och Mikko Lehtonen – är givna att starta med.

Inte så konstigt kanske då Lehtonen de senaste åren satt ungefär hälften av de straffar han har fått lägga.

Torsdagens variant har han kört många gånger:

– Men man måste se hur målvakten rör sig, jag var ju vår tredje skytt och då hann jag se hur han (SSK-målvakten Pontus Sjögren) agerade mot de två första. Det gör att man får känsla för vilken straff man ska ta. Man ser om han gillar att gå ut eller ner, sedan får man en idé.

TT: Vad hann du se i dag innan din straff?

– Att han inte var så snabb att dra ihop fötterna och täcka femte hålet. Så jag såg luckan där mellan benen och där satte den, säger Lehtonen med ett brett leende.

Tappade ledningar

För SSK var strafförlusten desto surare.

Hemmalaget tog två riktigt snabba ledningar, hade 2–1 efter 37 sekunder av andra och 3–2 efter 13 sekunder av tredje men SSK har svårt att hålla ledningar.

Det förlorade man återigen ett par poäng på.

– Det känns surt som fan. Vi krigar ju hela tiden, men lyckas inte stänga matchen tyvärr, konstaterar Patrik Carlsson, som gjorde ett spelmål men missade sin straff:

– Jag fick ingen riktigt träff. Pucken studsade till när jag gjorde en dragning, just när jag skulle få upp den på klubban så hoppade den över. Just nu känns den en poäng sådär. Vi var ju så nära, jag tycker vi var värda att få ett par poäng till.

FAKTA

Södertälje–Skellefteå 3–4 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (4.43) Tim Erixon (David Rundblad, Mikko Lehtonen) spel fem mot fyra, 1–1 (6.00) Julian Jacobsen (Lukas Kilström, Arto Laatikainen).

Andra perioden: 2–1 (0.37) Patrik Carlsson (Mattias Carlsson, Linus Videll), 2–2 (4.22) Joakim Lindström (Mikko Lehtonen, Fredrik Lindgren).

Tredje perioden: 3–2 (0.13) Linus Videll (Mattias Carlsson), 3–3 (2.32) Fredrik Lindgren (Joakim Lindström).

Avgörande str: Mikko Lehtonen.

Skott: 31–45 (9–11, 11–16, 9–12, 2–5, 0–1).

Utv, Södertälje: 4x2. Skellefteå: 3x2.

Domare: Mikael Nord, Arboga, Niklas Lovefall, Vallda.

Publik: 4 091.

ARTIKELN HANDLAR OM