Häng med i fädrens spår

Taktiken är klar och jag är redo för mitt livs lopp

Klicka för större bild
SPORTBLADET

Det började som ett infall och fortsatte som ett heltidsprojekt.

Att åka Vasaloppet kräver en omfattande investering i tid och pengar.

Senaste årens snörika Stockholms-vintrar i kombination med ett mejl från Aftonbladets friskvårdsavdelning om att tidningen fått tio startplatser avgjorde saken. Jag antog en utmaning jag aldrig ens övervägt.

I bakhuvudet ringde förstås det direktsända SVT-hånet från komikern Magnus Betnér för några år sedan – om att vi sportjournalister sitter med handen i chipspåsen och gnäller på vältränade atleter. Nu ska han få se att en småfet och halvsvettig fotbollskrönikör också kan om han vill.

Projektet inleddes i januari och jag som aldrig stått på ett par längdskidor – undantaget några staplande försök som barn – har sedan dess kört 23,5 mil. Lägg därtill alla gymbesök och en snowboardvecka i Chamonix och vi är totalt uppe i drygt hundra träningstimmar i januari-februari.

Jag tror att det har varit nödvändigt. Det är först senaste dagarna jag känner att flåset från åren som elitfotbollsspelare är tillbaka och att jag kan se fram emot att göra en bättre tid än Sportbladets

redaktionschef Janne Flash (8.54), ­snarare än att fokusera på ren överlevnad.

Som journalist har jag förmånen att slippa en del av de kostnader som är förknippade med Vasaloppet. Boende, resor och startavgift fixar min arbetsgivare. Den som börjar från scratch och inkluderar köp av utrustning måste snåla för att komma under en slutnota på 15 000 kronor.

– Jag hade kunnat ta med familjen till Aruba i två veckor för de pengarna, som min kollega Erik Niva fnös härom lunchen.

Själv ska jag svettas – eller frysa – i nio timmar mellan Sälen och Mora och taktiken är klar: till Evertsberg (47 kilometer) tänker jag försöka hålla en förbränningspuls på cirka 150 slag/minuten. Därefter full kraftöverföring i varje enskilt stavtag.

FAKTA

15 800 par skidor glider fram. Från Berga by längs fädrens spår ända ner till Mora nio mil bort.

En klassiker i klassisk stil. Men också en klassiker i blod, svett och tårar.

I morgon är det dags. En av alla som nu laddar är Aftonbladets Robert Laul.

Här är allt han behöver veta för att gå i mål – och allt du ­behöver veta för att följa hans väg dit.

Lauls förberedelser

Mössa

Dubbla. En i polyester närmast skallen som andas – en tjockare utanpå. Jag tar så klart min specialdesignade LAUL-mössa.

Dräkt

Sportbladets rosa kroppsstrumpa så klart. Ingen aning om det är bra kvalitet men en Onepiece ska aldrig underskattas, framför allt inte en rosa. Jag blir livsfarlig även på partyt efteråt.

Underställ

Dubbla lager och vindtäta kalsonger. Eller kalsonger och kalsonger…min storlek var slut så jag fick gå på en dam-large i stället. Lite tillspetsat kan jag alltså säga: ”Vasaloppet here I come – i trosor…”.

Färdkost

Ett företag som säljer diverse energiprodukter har redan mejlbombat mig med förslag på olika brygder och bars. Den traditionella blåbärssoppan skippar jag och laddar med Dimor och majsvälling för att undvika en bajschock.

Fotnot: Dimor är ett läkemedel mot diarré.

Handskar

Här styr temperaturen. Är det riktigt kallt kör jag i mina tjocka snowboardhandskar. Jag har fan inte tänkt frysa om händerna i alla fall.

Skidor

Har lånat ett par Fischer av en tjejkompis och besökte nyligen en skidaffär för att testa det så kallade ”spannet” mot min vikt. Inga problem. Ett kvitto på att formen är god.

Handskar

Här styr temperaturen. Är det riktigt kallt kör jag i mina tjocka snowboardhandskar. Jag har fan inte tänkt frysa om händerna i alla fall.

Stavar

Här blev jag blåst. Säljaren tog fram ett par för 1?700 kronor. ”Så dyra?” sa jag. Då tog han fram ett par för 2?200 kronor. Jag slog till på de för 1?700 och fick senare veta att du får ett par bra stavar för en femhundring …

Pjäxor

Finns två typer. Jag kör Salomonbindningar som bara fäster i skidan på ett ställe. Har fungerat bra under träningsåken.

Teknisk utrustning

Iphonen är laddad med en 4,5 timmar lång spellista. Räknar med att den går två varv. Min Melodifestivalfavorit ”Me and my drum” med Swingfly är ­givetvis med.

Midjeväska

Midjeväska, magväska, ormväska … kärt barn har många namn. För alla som älskar magväskan är Vasaloppet en frizon – sista bastionen som den accepteras på. Kvar att införskaffa. I midjeväskan: Iphonen, energibars, reservhandskar …

Valla

Så länge inte Larry Poromaa är inblandad ska det nog gå bra. Här tar jag hjälp av expertis i Sälen dagen innan, som består av skidlegenden Christer Majbäck som själv kommit tvåa i Vasaloppet...Skulle det vara varmt när vi vaknar drar jag på lite klister och täcker med burkvalla.

Så här kan du följa åkarna

Sportbladets Robert Laul, startnummer 11135, kan du följa via www.aftonbladet.se och på twitter.com/#!/RobbieLauler.

På www.vasaloppet.se kan du följa alla åkare om du söker på namn eller startnummer, där kan du också beställa sms-rapporter för enskilda åkare.

En iphoneapp låter dig följa upp till sex deltagare i söndagens lopp, du hittar den via www.vasaloppet.se eller itunes.apple.com.

På tv kan du se loppet på SVT 1 som börjar sända 07:30 samt på SVT play.

ARTIKELN HANDLAR OM