– Hockeyn vill sno vår publik

Bandy- och basketlag oroade för konkurrensen

SPORTBLADET

Flytten av matchdagar är en ren förlust för konkurrerande klubbar.

Nu oroar sig bandy- och basketlag för publiken de kan tappa till Brynäs, Luleå och Timrå på fredagar.

– Vi är en liten ort och allt har fungerat bra, så det är jättesynd att det ska bli såhär, säger LF Baskets ordförande Roland Marklund.

Foto: bildbyrån
Alex Wesby och Sundsvall Dragons får konkurrens från Timrå om hockeyn lägger matcher på fredagar.

Fredagar har varit vigda åt bland annat basket och bandy.

För de flesta klubbarna bör det inte spela roll om hockeyelitserien spelar sina matcher då, men minst tre klubbar kan drabbas: Sandviken som får kämpa om åskådarna med Brynäs, Sundsvall Dragons med Timrå IK och LF Basket med Luleå.

– Hockeyn känner att de måste sno vår dag och vår publik, säger Dragons ordförande Anders Öhrn.

Menar du det?

– Jag vill bara att vi har försökt undvika krockar. För oss är fredagar heliga dagar. Det har funkat bra för oss och vi har varit måna om att hålla våra dagar, men sedan vet inte jag hur hockeyn tänker. Du får väl skriva det med några ironiska tecken: hockeyn vill sno vår publik. Det är allt jag har att säga.

Sandviken ser lika dystert på rivaliteten. Det är två mil därifrån till Gävle, och varje schemakrock hittills har varit kännbar.

– För oss är det besvärligt. När vi har kollision med Brynäs spelar det roll. I grund och botten finns nog en trogen bandypublik och en trogen hockeypublik, men de hade jättehockeyfest när vi hade match. Då var det absolut pinfullt i Gävle och vi hade mycket plats på våra läktare.

”Gemensam publik”

I Luleå har LF Basket skräddarsytt ett after week-koncept på fredagsmatcherna som drar extra folk och sponsorer. Nu är ordföranden bekymrad över vad som kan hända om hockeyelitserien konkurrerar.

– För basketens skull i Luleå är det negativt om de får matcher på fredagar. Jag har för mig att vi tidigare fattade beslut just för att inte kollidera med hockeyn. Vi är en liten ort med två huvudattraktioner så här års. Klart att vi har en viss gemensam publik, säger Roland Marklund.

ARTIKELN HANDLAR OM