Badbyxorna som får ministeriet att rasa

”Designen är olämplig”

1 av 3 | Foto: AP
SPORTBLADET

Här är badbyxorna som vållat politisk ilska i Singapore.

Landets vattenpololandslag har flaggans symboler på sina byxor.

– Desiginen är olämplig, säger landets informationsministerium.

Just nu pågår de asiatiska spelen i kinesiska Guangzho.

Något överraskande har Singapores vattenpololag blivit ett av turneringens största snackisar, eller i alla fall deras tävlingsdräkter.

Sökte inte råd

Deras badbyxor är nämligen prydda med halvmånen och stjärnorna som finns på landets flagga, vilka är placerade på framsidan av byxorna. Det har vållat stor ilska på högsta politiska nivå i landet.

– Olyckligtvis sökte inte laget råd från oss om hur de skulle använda halvmånen och stjärnorna när de designade sina badbyxor. Vi skulle ha sagt åt dem att deras design är olämplig och att vi vill att delarna från flaggan ska behandlas med värdighet, säger informationsministeriet i ett uttalande.

Ber om ursäkt

Tidningen Strait Times skriver att alla som använder landets flagga felaktigt kan få böter på upp till 1 000 singaporianska dollar, motsvarande cirka 5 000 kronor.

Strait Times skriver även att ministeriet har varit i kontakt Singapores sportråd, som har sagt att laget är ångerfullt.

– Halvmånen och stjärnorna var tänkta att placeras mot sidorna. Vi kommer att arbeta med de som designat byxorna för att göra om dem direkt när vi återvänder hem, säger Ivan Tan, vice ordförande i Singapores simförbund, till Strait Times.

ARTIKELN HANDLAR OM