Se Turkiets hjältar hemma i Istanbul

Här hittar du största
lagen och arenorna

1 av 3 | Foto: AP
Fenerbahce Deivid och Mehmet Aurelio firar ett mål mot Chelsea på Sükrü Saracoglu-stadion.
SPORTBLADET

Tre superklubbar. Några av Europas svettigaste derbyn. Två världsdelar. Istanbul är kollisionernas fotbollsstad.

Galatasaray

I väst den troligen mest kända av Istanbuls superklubbar. Mycket beroende på spelare som Hakan Sükür och Georgie Hagi. Men också för lysande spel – år 2000 gav det seger i Uefacupen – och för det överjordiska trycket på hemmaarenan Ali Sami Yen. Snart ersätts intima Ali Sami Yen med en hypermodern arvtagare så det gäller att resa medan tid är. Ett tips: "Gala" säger främst icke-turkar. Men begreppet börjar användas även i Turkiet.

Ali Sami Yen

Kapacitet: 23 785.

Transport: buss från Taksimtorget till stationen Mecidiyeköy eller t-bana till Sisli.

"Välkommen till helvetet." Manchester United är inte de enda som blivit kallsvettiga inför budskapet och larmet på Ali Sami Yen. Arenan är som Söderstadion i Stockholm. Fast upphöjt till hundra. Nästa höst ersätter Galatasaray, lejonen, sin tolfte spelare med en futuristisk anläggning modellerad efter Amsterdam ArenA. Nykomlingen, Aslantepe ("Lejonberget"), blir säkert en lysande historia med mångdubbel kapacitet. Men den är inte Ali Sami Yen…

Fenerbahce  

Kanariefåglarna är Turkiets största klubb. Mycket riktigt är den baserad i den asiatiska delen av Istanbul och hämtar support från hela det övriga landet. Även sportsligt är Fener störst genom tiderna, men klubben har i perioder utmanats av Galatasaray. 

Sükrü Saracoglu

Kapacitet: 52 500.

Transport: Båt från Kaj 2 på den Europeiska sidan av Bosporen till Kadiköyhamnen på den Asiatiska. Därifrån promenad eller buss 4 till station Dere Agzi.

En mäktig klubb kräver en mäktig arena. Därför har Fenerbahce successivt byggt ut sitt stadion till att i dag vara Turkiets bästa renodlade fotbollsarena. Färden över från Europeiska sidan kräver lite dedikation, bara båtresan kan ta 40 minuter, men Sportchansen garanterar en upplevelse.

Besiktas

Av de tre giganterna i Istanbul får Besiktas finna sig i att vara lillebror. Men som ständig topp tre i en stark liga leder det regelbundet till Europaspel och i synnerhet garanterar Besiktas kvalitet att det blir ett digert utbud derbyn.

Inönu

Kapacitet: 32 100.

Transport: Promenera eller ta en buss från Taksimtorget. Sker avresan från trakterna för Blå Moskén är det spårvagn 38 som gäller.

"Världens vackraste arena" sa Pelé en gång om Inönu. Legenden kan ha rätt. Arkitekturen i sig, av italienaren Violi, är skön. Men det som är rent underskönt är utsikten mot närbelägna Bosporen och slottet Domlabahce, en av Turkiets vackraste byggnader.

Besök på egen risk:
Atatürk

Kapacitet: 75 486.

Transport: taxi.

Bjässen Atatürk är en fantastisk arena när den är fullsatt. Som den sanslösa kväll år 2005 då Milan och Liverpool möttes här i finalen av Champions League. Andra gånger är den en självklar kandidat till "värsta arenan i världen". Anläggningen ligger utslängd i ingenmansland väster om Istanbul. När det inte är stormatch – inte så ofta eftersom landslaget föredrar Sükrü Saracoglu – blir Atatürk en öken av betong och tomma plaststolar. Som det dessutom inte går några allmänna kommunikationer till. Undvik alltså helst matcher med arenans färska hyresgäst Iatanbul Büyüksehir Belediyespor. Dessa snittade förra säsongen 1000 personer – ingen överraskning för den som varit där.

FAKTA

Istanbulklubbarnas turkiska EM-spelare:

Fenerbahce: Volkan Demirel (mv), Ugur Boral (b), Mehmet Aurelio (mf), Kazim Kazim (mf), Semih Senturk (fw).

Besiktas: Rustu Recber (mv), Gokhan Zan (b).

Galatasaray: Sabri Sarioglu (b), Servet Cein (b), Emre Gungor (b), Hakan Balta (b), Mehmet Topal (mf), Ayhan Akman(mf), Arda Turan (mf).