Kraschen som chockade en hel fotbollsvärld

Det är 52 år sedan flygkatastrofen i München – när Manchester United slogs i spillror. 23 personer dödades. Och allt handlade om lite för mycket snöslask.

Foto: AP
SPORTBLADET

MANCHESTER. Det var en torsdag, den 6 februari 1958 i almanackan, en eftermiddag som för alltid skulle förändra engelsk fotboll – och förfölja Manchester United.

Dokumentet ’Kraschen som chockade en hel fotbollsvärld’ publicerades i Sportmagasinet i december 2007.

Stora delar av Europa hade drabbats av en fruktansvärd snöstorm och i ett tvåmotorigt passagerarplan i München satt ett av Europas bästa och populäraste klubblag i fotboll – och både spelare och ledare var oroliga. Piloten hade redan avbrutit två försök att lyfta ur snöyran, men att ge upp och övernatta på ett tyskt hotell var inget alternativ; det engelska fotbollsförbundet krävde att alla lag efter internationellt spel var tillbaka på brittisk mark senast 24 timmar före nästa seriematch och för United väntade ett viktigt möte med serieledande Wolverhampton på lördag.

Så piloten tog fart igen, en tredje gång, längst ner på den snöblöta startbanan. Stora snöflingor fyllde luften utanför de små flygplansfönstren och hjulen plöjde nästan två decimeter djupt snöslask när motorerna gavs full kraft.

– Nu dör vi, sa anfallaren John Berry nervöst från sin plats.

Irländske landslagsforwarden Billy Whelan satt alldeles intill och konstaterade kort:

– Om det blir så är jag redo…

Klockan var exakt tre minuter över fyra lokal tid när planet närmade sig en hastighet på 220 kilometer i timmen. I lyftögonblicket var det nästan helt tyst bland passagerarna.