Fansen som förgyller EM

”Sverige och Holland
har bäst supportrar”

Foto: AFP, Bildbyrån.
Svenska fansen är, tillsammans med holländarna, bästa supportrarna – det tycker supportern Gunnar Heinemann från Västerås.
SPORTBLADET

Gunnar Heinemann från Västerås är på plats i Salzburg.

Efter Greklandsmatchen är han hes – och trött.

– Otrolig stämning före, under och efter matchen. Det blev ett långt firande av segern...

Han berättar vidare:

– Efter matchen hamnade vi på en pub som öppnade klockan 4 på morgonen och stängde klockan 11 på förmiddagen, "Svarta katten" heter den.

Hur kändes det att vara svensk supporter på plats?

– Mäktigt! Det var en positiv stämning, alla kände det som om något stort var på väg att hända. De flesta sa till varann före match att "1–1 är okej, det är en bra start på EM". Vi mötte Europamästarna men grekerna var nummer två i allt, på läktarna och på planen.

Vilket betyg, antal plus med motivering, ger du till dig er på läktarna?

– Fyra plus. Alla stod upp runt hela arenan och sjöng "Stå upp för gult och blått". Alla hängde verkligen på. När Zlatan gjorde 1-0 blev det karnevalstämning. Det var osvenskt om man jämför med stämningen på hemmamatcherna. Hemma i Sverige har publiken slipsen på, här skrek alla och släppte alla hämningar.

Hur var stämningen i går jämfört med andra turneringar du varit på?

– Det märktes att svenska fans blivit mer erfarna. De sjunger fler olika ramsor och fler personer sjunger med, alla kan ramsorna. Jag skulle gissa att 70-80 procent av alla på plats i går var på VM i Tyskland för två år sen. Tidigare har det mest varit klackfolk som skapat stämning.

Har svenska fans blivit bättre och bättre genom åren?

– Helt klart!

Vilken plats rankar du svenska fansen jämfört med de andra EM-nationernas fans?

– Svenska fansen är bäst ihop med holländarna.