EM:s fanzones

Samlingsplatserna
för alla utan biljett

Foto: AFP
Svenska fans på läktarplats.
SPORTBLADET

På plats i EM. Men sedan då? Här är Sportchansens EM-guide för dig som är på plats eller på väg ner utan biljett (eller som är sugen på mer fotboll och fest).

Relativt små arenor men folkrika grannländer. Det gör att EM-arrangörerna räknar med massor av biljettlösa gäster i Schweiz och Österrike i juni. De möts av frikostiga fanzoner, festivaler och finkultur i alla värdstäder.

Hundratusentals utan matchbiljetter

Fotbollsutställningar, Elton John och den schweiziska skagruppen Kalles Kaviar. Hundratusentals ofta biljettlösa besökare till sommarens EM har en del att välja på. Men de flesta kommer nog att nöja sig med de i många fall gigantiska ”fanzoner” som blivit legio vid de stora mästerskapen.

Turneringen i Schweiz och Österrike är inget undantag.

Sportchansen guidar dig till platserna där du kan se matcherna på plats utan att vara på själva arenan.

FAKTA

Snabbguide till fanzoner i EM-städerna:

Basel

”Kaserne-Riviera” och Münsterplatz heter de två fanzonerna, med två respektive en gigantisk LED-skärm som visar samtliga matcher. Totalt har de två områdena plats för 50 000 besökare. De som finns i Basel 21/6 klockan 18.15 bör inte missa skagruppen Kalles Kaviar på en scen vid Münsterplatz. Missa inte heller att Basels sportmuseum har en utställning om Schweizisk fotbollshistoria.

Bern

Här är stora delar av gamla stan avspärrat till en fanzon med bl a två storskärmar.

Genève

EM:s mest franska värdstad har två stora zoner. En vid Plainpalais som enligt arrangörerna har plats för 100 000, en vid Le Bout-du-Monde, i södra stan, som rymmer 30 000.

Innsbruck

Gissningsvis blir det en hel del svenskar i alpstaden vid floden Inn. Och skidkänsla blir det vid fanzonen som ligger vid den klassiska hoppbacken Bergisel. Den som vill ha mer historisk partymiljö kan välja gamla stan som även den är avspärrad.

Klagenfurt

EM:s sydligaste stad har två områden för fans med plats för totalt 25 000 och en storskärm vid vardera. Ett finns vid stans Konferenscentrer och ett vid Neue Platz, sammanlänkade av en esplanad. Kolla gärna stans Moderna museum som lämpligt nog har en fotbollsutställning i sommar.

Salzburg

I turneringens andra svenskstad bjuds det givetvis klassisk musik och opera i massor. Men även hela tre fanzoner; vid Kapitelplatz, Residentplatz respektive Mozartplatz. De tre storskärmar som ska sända alla EM-matcher till 25 000 finns runt stans katedral.

Zürich

Vid centrala Sechseläuteplatz servas 45 000 av totalt tre LED-skärmar på vardera 60 kvadratmeter.

Wien

Som finalort och mångmiljonstad presenterar Wien föga överraskande EM:s mäktigaste fanzon. En och en halv kilometer mellan Rathuasplatz och Heldenplatz, nära 100 000 kvadratmeter längs pampiga Ringstrasse, är avstängd yta helt vigd till fotbollssupportrar.

Här finns hela nio storbildsskärmar och bland utbudet finns såväl invigningen av turneringen som en konsert med fotbollsentusiasten Elton John kvällen innan finalen. Den som trots - eller tack vare - detta vill lämna området kan besöka Wien museum där det under turneringen presenteras en utställning om österrikisk fotbollshistoria.