Gällivare vill ha OS

0,009 procent ortsbor i staden under spelen

SPORTBLADET

Gällivare vill ha OS.

Den norrbottniska orten med drygt 9000 invånare ska undersöka möjligheten att samarrangera spelen med finska Ylitornio.

– Olympiska spelen är gigantiska grejer så det måste vi analysera grundligt och se om det är möjligt att ta sig sig an, säger Gällivares kommunalråd Tommy Nyström till NSD.

Det kan låta märkligt men lilla Gällivare ska undersöka möjligheterna att arrangera OS. Det är finska Ylitornio som frågat Gällivares kommunledning om de är intresserade av en gemensam ansökan av vinterspelen.

– Vi har frågat till exempel Gällivare. Det handlar om var vi kan hitta en backe som är lämplig för störtlopp. Backhoppning och övriga skidtävlingar kunde hållas här i Ylitornio och Svanstein på svenska sidan men just en backe för störtlopp saknar vi. För en sådan behövs minst 750 meter i höjdskillnad och det har vi ingen möjlighet att ordna till någonstans i Finland, säger Hannes Pesonen, kommunens administrative chef till NSD.

0,009 procent Gällivarebor i staden

Kommunledningen ska nu undersöka möjligheterna att arrangera spelen. En kandidatur skulle innebära en enorm utmaning för lilla Gällivare. Orten har drygt 9000 invånare (kommunen knappt 19 000). I Turin 2006 deltog 2508 deltagare och runt en miljon människor förväntades besöka spelen. Det skulle innebära att Gällivares befolkningsmängd blir 111 gånger så stor under spelen och är 0,009 procent av befolkningen är ortsbor under tävlingarna.

– Jag ska titta på saken ordentligt och sätta mig in i vad det i grund och botten handlar om. Jag ska också titta på om störtloppsbacken vi har på Dundret räcker till för den höjd och de två-tre kilometer som behövs. Självklart ska det här analyseras och Ylitornios kommunalstyrelse ska få ett bra svar, säger Gällivares kommunalråd Tommy Nyström.