VM i konståkning blir uppskjutet

Foto: scanpix
Systrarna Joshi och Viktoria Helgesson ska representera Sverige i damklassen i VM.
SPORTBLADET

VM i konståkning skjuts upp, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo med hänvisning till icke namngivna källor. VM skulle ha hållits i Tokyo 21–27 mars men har senarelagts på grund av jordbävningskatastrofen, enligt rapporten.

Arrangörerna ville inte kommentera uppgifterna utan hänvisade till Internationella konståkningsförbundet ISU som väntas ge besked senare under måndagen.

VM-arenan skadades inte av jordbävningen.

Internationella konståkningsförbundet bekräftade senare att VM inte kommer att avgöras som planerat den 21–27 mars. Det är ännu oklart om VM kan genomföras vid en annan tidpunkt eller måste ställas in helt, skriver ISU på sin hemsida.

Beskedet om att konståknings-VM i Tokyo blir uppskjutet tills vidare var väntat. Nu finns en oro för att mästerskapet ska bli helt inställt.

Svenska konståkningsförbundets sportchef Carina Skoog gör bedömningen att VM måste hållas senast i april, med tanke på sportens säsongsplanering.

– Det måste vara svårt att garantera att allt är säkert i Tokyo inom ett par veckor, funderar Carina Skoog.

En möjlighet vore att flytta VM till ett annat land. Men det alternativet har Internationella konståkningsförbundet inte lanserat ännu.

– Det är jättesvårt att ta över på så kort varsel. Kanske skulle det i så fall vara något land som nyss haft ett mästerskap, så att man känner att man har en organisation, tillgång till flera ishallar, hotell och så vidare.

Göteborg arrangerade VM 2008.

– Om det kommer en fråga från ISU om att ta över årets VM, så får vi förstås titta på vilka möjligheter som finns. Men det är inget vi diskuterat hittills, säger Carina Skoog.

På måndagskvällen ska hon ha ett telefonmöte med alla VM-åkare.

– Nu gäller det att ligga kvar på en hög träningsnivå, men släppa på den absoluta toppningen, säger Carina Skoog.

VM i konståkning arrangeras varje år, och har inte blivit inställt efter andra världskriget.

TT