– Förhöret med Johansson har gått korrekt till

Luleåpolisen: Han pressades
inte till att erkänna sexköp

SPORTBLADET

Peter Åhman vid Polisen i Norrbotten var den som höll förhören med Tomas Johansson.

Han har läst i Sportbladet om anklagelserna att brottarlegendaren ska ha blivit ha pressad att erkänna för att inget skulle komma ut.

– Jag kan bara säga att förhöret har gått korrekt till, säger Peter Åhman.

Tomas Johansson, 48, erkände sexbrott och fick 50 dagsböter på totalt 11 000 kronor. Ett brott som han nu hävdar aldrig har skett.

– Jag har gjort min del i det hela, så för mig är det ett avslutat kapitel. Jag vill inte gå i polemik utan det han har berättat får stå för honom, säger Peter Åhman.

– Förhöret är skött på ett korrekt sätt. Det som står i utsagan är det han berättade.

Av förhöret att döma har Tomas Johansson erkänt att han fått oralsex mot betalning av en kvinna som var ”liten och smal cirka 30-32 år gammal”.

Det står också ”relaterat och godkänt” i förhörspapprena.

– Det är den normala gången, efteråt då läser man upp det och så godkänns det ju. Så det är inga som helst konstigheter alls.

Skickades till polisen

Tomas Johansson hävdar att polisen inte ville att det skulle synas någonting varför de föreslog att strafföreläggandet skulle sändas till polisstationen stället.

I förhöret framgår tvärtom att det är Tomas Johanssons önskemål att det inte skickas hem till hans bostad utan går via förhörsledare.

Peter Åhman berättar för Sportbladet att han redogjorde för den formella gången i ett ärende som gäller strafföreläggande. Då kom de överens om att Åhman kunde stå med sitt namn som mottagare, med polismyndighetens boxadress.

– Vi gör så någon gång ibland, säger Peter Åhman.

”Inga kommentarer”

Låt säga att Johansson hävdar att det gjorts något fel, du är inte orolig för om det skulle granskas i efterhand?

– Nej, inte alls. Jag har skött ett förhör som enligt mitt sätt att se är helt korrekt.

Sportbladet har förgäves sökt Tomas Johansson. Men hans advokat Marko Tuhkanen säger kortfattat:

– Vi lämnar inga ytterligare kommentarer i nuläget.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Sportbladet avslöjade i lördags att Tomas Johansson erkänt och fått strafföreläggande för sexköp. Men enligt vad han själv uppgav i intervjun köpte han aldrig sex. Han erkände bara för att det skulle vara lindrigaste utvägen – på direkt uppmaning av polisen.

Han berättade att han var på ett hotellrum i Västerås med några kompisar. En av dem slog fram ett telefonnummer på datorn till ett ställe där han kunde få massage. Dagen efter blev han uppringd av en kvinna som lämnade priset 300 kronor för 45 minuter. Han fick också en adress i Sundsvall. När han kom dit möttes han av en kvinna i 50-årsåldern som erbjöd sexuella tjänster.

– Jag vände om då, sa Tomas Johansson.

När han drygt ett halvår senare, i juni 2010, blev kallad till förhör säger han att han blev pressad att erkänna, och fick höra att det annars skulle bli ”offentliga papper”. Så för att inget skulle komma ut erkände han trots att inget hänt. Polisen föreslog också, enligt Tomas Johansson, att strafföreläggandet inte skulle skickas hem till honom utan till polisstationen i Luleå. Därför skrevs en c/o-adress med polismyndighetens boxnummer in, samt den utredande polisens namn som mottagare.

– När jag kom hem och berättade för frun blev hon förbannad att jag erkände något jag inte hade gjort.

Han har nu anlitat advokat Marko Tuhkanen för att försöka spåra kvinnan och undersöka möjligheterna att få saken omprövad.

Anders Johansson